Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnában nincs elég gáz, mégis tárgyalnának az oroszokkal

2021. október 11., hétfő 17:31

Az ukrajnai tranzitszállítás leállása miatt gázszolgáltatás nélkül maradhatnak Ukrajna keleti és déli megyéi − írja a Slovo i Dilo ukrán hírportálra hivatkozva a Kárpáthír. Szerhij Djacsenko energetikai szakértő szerint a leállásra éppen a fűtési idény közepén lehet számítani.

Az ukrajnai gázszállító rendszer úgy van megépítve, hogy a tranzitszállítás leállása miatt nem juthat gáz a keleti és a déli régiók vezetékeibe − árulta el a szakember. Elmondása szerint a probléma megoldható lenne az úgynevezett reverz-, azaz visszafordított szállítás beindításával.

Korábban az Ekonomicseszkaja Provda arról írt, hogy az országban 15 milliárd köbméter gáz van elraktározva a szükséges 19 milliárd helyett. A sajtó állításaival ellentétben Denisz Smihal ukrán kormányfő egy interjúban azt nyilatkozta, hogy nem lesznek ellátási problémái az országnak. Elmondása szerint az ország gáztározóiban már 18,7 milliárd köbméter gázt helyeztek el.

Az ukrán sajtó beszámolt arról is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította az orosz Gazprom vállalatot, hogy a továbbiakban a szerződésnek megfelelően folytassa Ukrajnán át a gázszállítást.

Eközben az ukrán kormányfő, Denisz Smihal korábbi nyilatkozatával ellentétben – miszerint Ukrajna nem vesz több gázt Oroszországtól – az európai integrációs folyamatokkal foglalkozó helyettes kormányfő, Olga Sztefanyisina a Szabadság Rádiónak azt nyilatkozta, hogy meg kell kezdeni a tárgyalásokat Moszkvával a következő gázszerződésről.

A jelenlegi gázszerződés Oroszországgal az európai normákon alapul, mindenképpen tárgyalnunk kell Moszkvával, ugyanis új szerződést kell kötnünk, viszont kizárólag az európai szabályok betartásával

− fogalmazott Olga Sztefanyisina.

Rovatok