Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna nem vesz gázt az oroszoktól

2021. október 6., szerda 20:52

Ukrajna nem fog közvetlen gázvásárlási szerződést kötni Oroszországgal – mondta az ukrán kormányfő, Denisz Smihal egy interjúban. A kormányfő a helyi sajtónak arról beszélt, hogy az ukrán gáztározókban már 18,7 milliárd köbméter gázt helyeztek el, és Ukrajnának is van saját gázkitermelése.

Denisz Smihal kijelentésével ellentétben kedden az egyik ukrán gazdasági portál, az Ekonomicseszkaja Provda arról írt, hogy az országnak 15 milliárd köbméter gáz van elraktározva a szükséges 19 milliárd helyett. Ez azt jelenti, hogy még négymilliárd köbméter földgáz hiányzik ahhoz, hogy Ukrajnának ne legyenek ellátási gondjai a téli fűtési szezonban.

Denisz Smihal szerint azonban nem kell aggódni, ugyanis a gáztartalékok elegendők az országnak, és nyugodtan felhasználhatják az eltartalékolt gázmennyiséget. A kormányfő azt is elmondta, hogy Ukrajna már 2015 óta nem vásárolt gázt az Orosz Föderációtól, ugyanis soha nem tudtak megállapodni az árról.

Ukrajna kizárólag a nyugati határai mentén az úgynevezett visszafordított gázt vásárolta nyugati szomszédjaitól − szögezte le a politikus.

Ugyan a szomszédos Ukrajna egyáltalán nem készül arra, hogy földgázt vásároljon az oroszoktól, de elvárja, hogy a tranzitszállítást a területein keresztül végezze az orosz Gazprom vállalat. Ennek garantálását kérte Szerhij Makogon, az ukrán gázszállító rendszert fenntartó vállalat (GTSZ) igazgatója a NATO-tól. A politikus szerint ugyanis Ukrajna lépéseit közösen kell támogatni az ország partnereinek, ez alól pedig a gázszállítás biztosítása sem jelent kivételt.

Szerhij Makogon azt is leszögezte, hogy a fizikai gáztranzit szavatolt fenntartása Ukrajna területén keresztül nem eshet évi 45 milliárd köbméter alá. Kiemelte: a gáz mint fegyver nem a jövő feltételezett forgatókönyve, hanem egy konkrét ország geopolitikai stratégiája a többéves hibrid háborúban. Szerinte a Gazprom intézkedéseinek következményeit már magukon érzik a NATO-tagországok.

Az agresszor fő célja, hogy meggyengítse Ukrajna biztonságát, szakadást hozzon létre az Európai Unión belül és aláássa a transzatlanti szövetség alapjait

− fogalmazott Makagon, utalva ezzel Oroszországra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök teljesen másként látja a kialakult helyzetet. Az orosz elnök szerint Oroszország idén túlteljesíti a konkrét kötelezettségvállalásait a földgáz Ukrajnán keresztül történő tranzitszállításának mennyiségében. Szerinte spekuláció folyik az ukrán gáztranzit kérdésével. Moszkva betartja az évi 40 milliárd köbméter földgáz szállítására vonatkozó szerződést − hangsúlyozta.

Ukrajna a magyar−orosz gázszerződéssel sem volt megelégedve, ugyanis Magyarország és a Gazprom hosszú távú szerződése szerint a szomszédos ország kimarad a gáztranzitból. Az Ukrajna és Magyarország között kialakult vitáról és annak okairól az Indexen részletesen is olvashatnak.

Rovatok