Index Vakbarát Hírportál

A Watergate-botrány leleplezője: Az engedelmesség vasfüggönyét látjuk Trump körül

2021. október 12., kedd 17:10 | aznap frissítve

Soha, egyetlen volt elnöknek sem volt még akkora politikai hatalma, mint Donald Trumpnak, köszönhetően a republikánusok engedelmességének – jelentette ki Bob Woodward, a Watergate-botrányt kollégájával együtt leleplező amerikai sztárújságíró a CNN amerikai hírtelevíziónak amerikai idő szerint hétfő éjjel adott interjújában.

Ami most látható, az az engedelmesség vasfüggönye Trump körül 

– vélekedett Woodward. Szerinte „ez nem egyszerűen udvarias tiszteletadás, hanem engedelmesség”, és azért vasfüggöny, mert olyan erős.

Mint fogalmazott:

Trump hívei tudnak számolni, megnézik a felméréseket, hazamennek a tagállamukba, beszélgetnek a választókkal, és ott bizony rádöbbennek, hogy emberek tízmilliói még mindig Trumpot támogatják.

Woodward példaként egy szombati Trump-gyűlést hozott fel. Emlékeztetett, hogy a volt elnök nem tűnt el az éterben, járja az országot, csak erről nem számol be a fősodratú média.

Az említett eseményen feltűnt a 88 éves Chuck Grassley republikánus szenátor is, jelezvén, hogy Trump mellett áll. Később úgy nyilatkozott, hogy „nem lenne túl okos”, ha „nem fogadná el annak az embernek a támogatását, aki az iowai republikánus választók 91 százalékának szavazatával bír” – írja az MTI.

A szombati nagygyűlés előtt a Des Moines Register/Mediacom által készített közvélemény-kutatás szerint Donald Trumpnak jelenleg magasabb a támogatottsága Iowában, mint hivatalban lévő elnökként bármikor. Ráadásul a republikánusok között jóval nagyobb volt a támogatottsága (91 százalék), mint Grassley szenátornak (81 százalék).

Woodward szerint Trump folyamatos népszerűsége a republikánusok körében a szinte állandó kampányolásnak is köszönhető.

Habár a volt elnök még nem jelentette be hivatalosan, hogy indulni kíván a 2024-es amerikai elnökválasztáson, korábban már utalt erre, és 2020-as veresége óta folyamatosan tart nagygyűléseket, amelyeken gyakran megismétli azon állítását, miszerint a legutolsó választást „elcsalta, ellopta” Joe Biden elnök.

Ez olyan szintű politikai erő, amelyet ritkán láttunk, pontosabban sosem láttunk korábbi elnöktől. Miután Nixon lemondott, nem kezdett nagygyűlésekre járni. Inkább hadat üzent a történelemnek, hogy bebizonyítsa, a Watergate-botrány csak apró kilengés volt

– mondta Woodward.

„Nézzünk szembe a tényekkel! Trump népszerűsége, a Republikánus Párton belüli hatalma nőtt, nem pedig csökkent, amióta elhagyta az elnöki hivatalt”

– tette hozzá.

Woodward 2018 óta három könyvet is írt Donald Trump elnökségéről. A legutóbbi, Veszély (Peril) című kötete a Trump-elnökség utolsó hónapjait mutatja be, beleértve a 2020-as elnökválasztási eredmények megfordítására irányuló törekvéseket, valamint a Biden-adminisztráció korai napjait.

Rovatok