Index Vakbarát Hírportál

Babis bízik abban, ismét ő alakíthat kormányt

2021. október 12., kedd 18:15

Milos Zeman cseh államfő azt mondta Andrej Babisnak, hogy őt kívánja megbízni a kormányalakítási tárgyalásokkal. Ezt Andrej Babis miniszterelnök közölte Prágában. A cseh miniszterelnök kormányzó mozgalma, az ANO szerezte meg a legtöbb, 72 mandátumot, a hétvégi képviselőházi választásokon. A hárompárti, jobboldali Spolu koalíciónak 71 képviselője lesz a kétszáz tagú alsóházban, írta az MTI. 

Babis hozzáfűzte: kalkulál azzal is, hogy pártjának ellenzékbe kell majd vonulnia. A Spolu ugyanis már a választások előtt megállapodott a másik jobboldali, kétpárti Kalózok-Polgármesterek koalícióval az együttműködésről.

A harmadik helyen végzett Kalózok-Polgármesterek formáció 37 mandátumot szerzett, így a két jobboldali koalíciónak együttesen 108 mandátuma, azaz egyértelmű többsége van a képviselőházban.

A kormányalakítási tárgyalásokban kulcsszerepet játszó Milos Zeman államfőt vasárnap óta a prágai Központi Katonai Kórházban intenzív osztályon ápolják. A kórház szóvivője szerint az államfő állapota stabil. A 77 éves Zemannak egy hónapja van, hogy megbízatást adjon kormányalakításra.

(Borítókép: Szabó Bernadett / Reuters)

Rovatok