Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Berlin és Párizs biztonsága Egyiptomnál kezdődik

2021. október 13., szerda 13:59

Sorskérdés Magyarország és Európa számára, hogy Egyiptom meg tudja védeni a szárazföldi és a tengeri határait is − mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután az egyiptomi államfővel egyeztetett Budapesten, a Karmelita kolostorban.

Berlin biztonsága nem a berlini külvárosoknál kezdődik. Párizs biztonsága nem a francia−német határnál kezdődik. Brüsszel biztonsága nem a brüsszeli külvárosoknál kezdődik, hanem a szerb−magyar határnál kezdődik, és egy tágabb összefüggésben ott kezdődik Egyiptomnál, az ország szárazföldi és tengeri határainál

− jelentette ki Orbán Viktor. Kiemelte, hogy Egyiptom és Magyarország között nincsenek vitás ügyek, és mindketten keresik az együttműködés elmélyítésének lehetőségét. A kormányfő elárulta, hogy több megállapodást is kötöttek az egyiptomi elnökkel.

Magyarország egyik legnagyobb ipari vállalkozása, hogy vasúti kocsikat szállít Egyiptomba, ez a munka folyik, és tervezik, hogy karbantartó- és gyártórészlegeket is kitelepítenek majd − mondta a miniszterelnök. Kitért arra is, hogy a megállapodás szerint az Egyiptomból Magyarországra érkező diákok számát megemelik. Idén magyar ösztöndíjra hétszáz egyiptomi fiatal jelentkezett, ezért úgy döntöttek, hogy már 115 ösztöndíjat ad Magyarország egyiptomi fiataloknak.

Orbán Viktor szerint figyelni kell a kelet-mediterrán gázforrásokra is. Az elmúlt napokban nagy hullámokat vetett az a döntése Magyarországnak, hogy gázt ezentúl nem keleti, hanem déli irányból szállítanak Magyarországnak, de ez egyben nagy lehetőség, hogy a későbbi LNG-kapacitásait Egyiptomnak be tudják kapcsolni Magyarországon keresztül az európai gázellátásba − jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarország az Európai Unióban képviselni fogja, hogy gyors döntés szülessen a migráció visszatartásához szükséges egyiptomi erőfeszítéseket megtámogató határőrvezetői akciókról.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő a sajtótájékoztatón elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök jól látja és érti Egyiptom térségének ügyeit, és tudja, miként kell kezelni őket.

A közös sajtótájékoztatón Abdel-Fattáh esz-Szíszi tiszteletét fejezte ki Egyiptom folyamatos támogatásáért. Az egyiptomi államfő pozitívnak nevezte a kétoldalú tárgyalásokat. Mint mondta, megállapodtak, hogy lendületet adnak a mezőgazdasági együttműködésnek, valamint fokozzák a kooperációt a turisztika és az ipar különböző területein.

(Borítókép: Orbán Viktor 2021. október 13-án. Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok