Index Vakbarát Hírportál

El sem nyerte, reménybeli posztjáról is menesztették a bukott brit egészségügyi minisztert

2021. október 16., szombat 18:06

Nincs szerencséje Matt Hancock volt brit egészségügyi miniszternek. A tárcavezető idén júniusban, a koronavírus-járvány végéhez közeledve kényszerült távozni tisztségéből amiatt, hogy viszonyt kezdett az egyik munkatársával, akit egyszer a térfigyelő kamera előtt csókolt meg.

Akkor végül önmaga mondott le, miután heves kritikákat kapott a történtek és a járványkezelése miatt is. A napokban úgy tűnt, hogy új állást kaphat, méghozzá abban az ENSZ-testületben lett volna az Egyesült Királyság megbízottja, amely Afrika gazdasági fejlődéséért felelős.

Ezt Matt Hancock kedden már kész tényként jelentette be. Többen már gratuláltak is neki és úgy látták, hogy esetleg elkezdheti visszaépíteni karrierjét,

erre most kiderült, HOGY az ENSZ mégsem szeretné őt látni a tisztségben.

A szervezet szóvivője, Stéphane Dujarric azt mondta, hogy nem fogják őt jelölni a bizottság tagjává. Méghozzá amiatt, hogy a brit parlamentben pont Matt Hancock kinevezésének napján tettek közzé egy riportot a kormány járványkezeléséről, amelyben arra is emlékeztetettek, hogy Matt Hancocknak voltak mulasztásai a járványkezelés nemzetközi vonatkozásai tekintetében.

Erre jött még rá a Global Justice Now nevű civil szervezet egy dokumentumszivárogtatása, amiből kiderült az is, hogy 

Matt Hancock minisztersége idején az Egyesült Királyság nem volt éppen segítőkész az afrikai országokkal szemben.

A brit és az amerikai kormányzat ugyanis e dokumentumok szerint kifejezetten akadályozta azt, hogy helyben is megkezdhessék a vakcinák gyártását Afrikában. Mindennek fényében később a Global Justice Now üdvözölte, hogy végül Hancock nem kapja meg a bizottsági tagságot.

Egy sikertelen brit politikus az utolsó dolog, amire az afrikai kontinensnek szüksége van. Ez nem a 19. század

– írták. 

Matt Hancock egyelőre nem kommentálta a történteket, az ENSZ honlapjáról viszont levették azt a közleményt, amelyben a kinevezését korábban bejelentették.

Rovatok