Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a Norvégiában nyíllal gyilkoló dán ámokfutó ellen

2021. október 16., szombat 13:38

Öt rendbeli gyilkossággal vádolták meg azt a férfit, aki a gyanú szerint szerda este megölt öt, 50 és 70 év közti embert.

 Ezt a norvég hatóságok közölték pénteken. 

a későbbiekben további vádpontokat is felhozhatnak még a férfi ellen.

A rendőrség azt is nyilvánosságra hozta, hogy a gyanúsítottat nagy erőkkel őrzik egy elmegyógyintézetben. Elmeállapotát jelenleg is vizsgálják a szakértők. Espen Andersen Braathen a kihallgatásán nem tagadta azt, ami történt, viszont az indítékaira egyelőre nem adott magyarázatot.

A hatóságok a három napja végrehajtott merénylettel összefüggésben már több mint 50 szemtanút hallgattak ki, a gyanúsított közösségi médiás fiókjait viszont még mindig vizsgálják. 

Nem biztos, hogy terrortámadás volt

Több hipotézissel dolgozunk [a támadás indítékát illetően], de a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy mentális problémáról van szó – közölte a rendőrség szóvivője, hozzátéve: fenntartják azt a lehetőséget is, hogy terrorcselekmény történt, viszont az eddigi eredmények inkább azt látszanak megerősíteni, hogy nem erről van szó. 

A rendőrség csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy a 37 éves gyanúsított az iszlám vallást követte. Akkor még azt mondták, hogy valószínűleg terrortámadás történt, azóta viszont a nyomozás előrehaladtával csökkent ennek a valószínűsége. 

Az áldozatokról mécsesekkel és virágcsokrokkal emlékeztek meg egy rögtönzött emlékhelyen Kongsbergben.

Rovatok