Index Vakbarát Hírportál

Újabb kórházakat támadtak meg a hackerek Izraelben

2021. október 17., vasárnap 21:46

Sikertelen kibertámadásokat hajtottak végre kilenc izraeli kórház és egészségközpont ellen szombaton − számolt be az MTI a helyi sajtóra hivatkozva. Az Országos Kiberigazgatóság és az izraeli egészségügyi minisztérium szerint a gyors felismerés és válasz hiúsította meg az újabb ellenséges akciókat.

Egyelőre nem világos, milyen típusú kibertámadásokat kíséreltek meg, és miféle erők állhattak mögöttük. A korábbi, Haderán működő Hillel Jafe kórház elleni támadásban zsarolóprogramot alkalmaztak, ennek következtében továbbra sem sikerült helyreállítani az intézményben a szokásos munkamenetet.

A kórházban elhalasztották a nem sürgős műtétek egy részét, és csak úgy képesek folytatni a gyógyítást, hogy alternatív informatikai rendszereket alkalmaznak, valamint visszatértek a szinte már elfelejtett tollhoz és papírhoz az adatrögzítésben. Akár hónapokig is eltarthat a szerda esti kibertámadás következményeinek az elhárítása.

A múlt héten az Országos Kiberigazgatóság általános figyelmeztetést adott ki az izraeli vállalkozásoknak, hogy legyenek tisztában a kibertámadások veszélyével és készüljenek fel azokra, mert egyre több hackelési kísérlet irányul Izrael ellen.

Az utóbbi időben az Egyesült Államokban is egyre több a hackerek által végrehajtott akció. A támadók nem kímélik az ivóvízellátásért felelős kritikus infrastruktúrát sem.

Rovatok