Index Vakbarát Hírportál

Meghalt útközben egy beteg, akit Romániából szállítottak át kezelésre

2021. október 17., vasárnap 14:03

Megérkezett az első húsz romániai koronavírusos beteg Szegedre és Debrecenbe. Romániából eggyel többen indultak, de sajnos egyikük útközben elhunyt – írja az Új Magyar Szó hivatalos román forrásokra hivatkozva.

Mint arról már beszámoltunk, Magyarország ötven, intenzív ellátásra szoruló koronavírusos beteg ellátásával segít Romániának a koronavírus elleni küzdelemben. Szijjártó Péter külügyminiszter emlékeztetett: a szomszédos Romániában egyre kritikusabb a járványhelyzet, ami miatt folyamatosan tárgyal Kelemen Hunor román miniszterelnök-helyettessel és Cseke Attila román egészségügyi miniszterrel.

A külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentésében még azt mondta, nem tudják, mikor kezdődik meg a betegek átszállítása Magyarországra, ugyanis a részletekről még folynak a tárgyalások. A román egészségügyi tárca azonban már másnap közölte, hogy megkezdődött a betegek átszállítása a magyar egészségügyi intézményekbe. Csütörtökön már nyolc bukaresti és két temesvári beteget helyeztek át Magyarországra, ötöt Szegedre, ötöt pedig  Debrecenbe. Pénteken már arról számoltak be, hogy aznap 12 súlyos állapotban lévő beteget szállítanak át magyar kórházakba.

Szijjártó Péter nem közölt részleteket arról, hogyan történik a betegek átszállítása, és milyen fő szempontokat vesznek figyelembe. A romániai média szerint a betegek szállítása a határ menti településekről speciálisan felszerelt mentőautókkal, míg a fővárosból repülővel történik.

Ez egy hosszadalmas folyamat volt, amelyen menet közben számtalanszor változtattunk, mert a magyar fél egy kritériumrendszert határozott meg, amely alapján összeállítottunk egy pácienslistát

– árulta el az Arad Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi főorvosa, Radu Jipa az Erdélyi Magyar Televíziónak. A főorvos elmondta: voltak olyanok, akik nem akartak élni a magyarországi gyógyulás lehetőségével.

Mint kiderült, a romániai páciensekkel együtt egészségügyi alkalmazottakat is Magyarországra küldenek, hogy rajtuk keresztül lehessen tartani a kapcsolatot az áthelyezett betegek hozzátartozóival.

Rovatok