Index Vakbarát Hírportál

Olyan rossz állapotban van a cseh elnök, hogy Orbán Viktort sem ismerte meg

2021. október 18., hétfő 17:35

A prágai Seznám Zrpávy napilap értesülése szerint súlyos betegségben szenved Csehország elnöke, Milos Zeman, akit jelenleg intenzív osztályon kezelnek.

A sajtó szerint az elnök állapota változó: vannak olyan pillanatok, amikor tisztán tud gondolkodni, máskor viszont teljesen össze van zavarodva. 

Orbán Viktort például orosznak hitte.

Az elnök állítólag oroszul beszélt a magyar miniszterelnökhöz annak csehországi látogatásán és egy alkalommal Viktor helyett Andrejnek nevezte, összekeverve őt Andrej Babis cseh miniszterelnökkel.

A híresztelések szerint Milos Zeman nagyon fáradékony, szinte egész nap alszik és jóformán bármilyen cselekvés kimeríti őt.

Az elnök hozzátartozói továbbra sem közölték, hogy mi miatt kell a kórházban ápolni őt, a cseh sajtóorgánumok viszont úgy értesültek, hogy 

májzsugorodás és annak szövődményei állhatnak a háttérben.

A feltételezések szerint a szövődmények közt lehet a májműködés zavara által okozott hepatikus enkefalopátia is. Ennél a kórképnél a máj nem tudja megfelelően eltávolítani a vérből a toxinokat, így azok felhalmozódnak a véráramban és az agyba jutva agykárosodáshoz vezethetnek. A cseh sajtó szerint ennek a kórképnek már a harmadik stádiumában lehet az elnök, ez magyarázhatja a szellemi képességei romlását. 

Az államfő jelenleg egy katonai kórházban, az intenzív osztály egyik elszeparált termében fekszik. Állandóan fegyveres őrök vigyáznak rá és az orvosai döntik el azt, hogy mikor tud fogadni valakit a kórtermében. Legutóbb állítólag Radek Vondracek, a képviselőház elnöke járt nála a választások utáni új parlament összehívása miatt. 

Rovatok