Index Vakbarát Hírportál

Elhúzódhat a cseh elnök gyógyulása

2021. október 14., csütörtök 20:11

Ivana Zemanová, a cseh államfő Milos Zeman felesége csütörtökön megerősítette, hogy férje beteg, de semmiféle konkrétumot Zeman egészségi állapotával kapcsolatban nem közölt – számolt be az MTI.

Zemanová a prágai Hradzsinban tett nyilatkozatában érthetőnek nevezte, hogy a sajtó érdeklődik az elnök egészségi állapota iránt.

Megerősíthetem, hogy férjem gyógykezelésnek vetette alá magát, amely időigényes. A találgatásokat a diagnózisáról etikátlannak tartom

– jelentette ki az államfő felesége, aki lánya kíséretében állt az újságírók elé. Rövid nyilatkozatában Zemanová türelmet és megértést kért a sajtótól.

A kormányalakítási tárgyalásokban kulcsszerepet játszó Milos Zeman államfő vasárnap óta a prágai Központi Katonai Kórházban van, ahol az intenzív osztályon ápolják. Betegségének pontos diagnózisát nem hozták nyilvánosságra, de a kórház szóvivője szerint az államfő állapota stabil. A 77 éves elnöknek legkésőbb 30 nappal a választások után kell kormányalakítási megbízást adnia valakinek, amennyiben addig senki nem óvja meg az eredményt.

Jirí Ovcácek elnöki szóvivő még szerdán azt mondta, hogy az elnök  állapota stabil , kommunikál környezetével, és figyelemmel kíséri a cseh választások utáni helyzet alakulását.

Egyelőre nem világos, mennyi ideig lesz az államfő a kórházban. Ovcácek szerint erről az orvosok döntenek megfelelő időben.

A szóvivő csütörtökön közölte: Milos Zeman november 8-ra összehívja az októberi választások alapján összeállt új képviselőházat. A szabályok szerint az új összetételű parlamenti alsóház első ülését a választások után legkésőbb 30 nappal kell összehívni. Ekkor jár le az a határidő is, amely alatt megóvhatók a választási eredmények.

Radek Vondrácek, a parlamenti alsóház elnöke bejelentette, hogy ezt követően még aznapra összehívja a képviselőház alakuló ülését, amelyen a testület eddigi vezetői benyújtják lemondásukat, és megválasztják az új vezető szerveket és a szakbizottságok tagjait.

Rovatok