Index Vakbarát Hírportál

Tovább éhségsztrájkol a volt georgiai elnök, de elfogadja a gyógyszeres kezelést

2021. október 20., szerda 14:51 | aznap frissítve

Miheil Szaakasvili azt mondja, amíg börtönben tartják, addig nem vesz magához ételt, de aláveti magát gyógyszeres kezelésnek.

„Amíg őrizetben vagyok, nem fogok ételt venni magamhoz semmilyen formában, és kész vagyok meghalni. Ugyanakkor a végsőkig szeretnék józanul gondolkodni, és megőrizni a cselekvőképességemet,

ezért beleegyezem a gyógyszeres beavatkozásba”

– idézte az ügyvéd Szaakasvili nyilatkozatát.  A georgiai egészségügyi minisztérium által kijelölt orvoscsoport megvizsgálta Szaakasvilit a börtönben, és azt javasolta, hogy szállítsák kórházba, megelőzendő valamilyen betegség kialakulását.

A helyi média híradásai szerint a politikus fogadására előkészítik egy tbiliszi kórház teljes emeletét, ahol fokozottan fogják őt őrizni.

Szaakasvilit október elsején vették őrizetbe, amikor nyolc év után illegálisan visszatért hazájába a helyhatósági választások miatt. A voksoláson a Georgiai Álom kormánypárt aratott győzelmet, a második helyen Szaakasvili ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalma végzett.

Szaakasvili politikai fogolynak tartja magát, és az őrizetbe vétele után azonnal éhségsztrájkot kezdett. Tbilisziben ezrek tüntettek a szabadon engedését követelve. 

A hatóságok eddig négy embert vettek őrizetbe Szaakasvili határsértésével összefüggésben.

Szaakasvili kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as georgiai rózsás forradalomban. 2004-től 2013-ig volt Georgia államfője. Számos fontos reformot hajtott végre, de elnöksége idején, 2008-ban, hazája vereséggel végződő villámháborúba keveredett Oroszországgal.

Elnöki megbízatásának lejárta után elhagyta az országot. Hazájában azonnal négy büntetőeljárást indítottak ellene, kettőben már ítélet is született. Három évvel ezelőtt, 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság három év börtönre ítélte Szandro Girgvliani bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig hat év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése miatt.

Irakli Garibasvili miniszterelnök fogadkozott, hogy Szaakasvili le fogja tölteni teljes börtönbüntetését.

Rovatok