Index Vakbarát Hírportál

Navalnij kapja idén a Szaharov-díjat

2021. október 20., szerda 15:51

Alekszej Navalnij kapja idén az Európai Parlament (EP) Szaharov-díját.

A testület szerdai bejelentése szerint az orosz ellenzéki politikus és aktivista a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok terén folytatott küzdelme elismeréseként részesül a díjban, amelyet az EP a gondolat szabadságáért, az emberi jogok védelméért ítél oda.

A börtönben lévő orosz politikust az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportja és a Renew Europe frakció jelölte a díjra.

Alekszej Navalnij az idei Szaharov-díj kitüntetettje. Navalnij fáradhatatlanul küzd Vlagyimir Putyin korrupt rezsimje ellen. Ez a szabadságába és majdnem az életébe került. A díj elismeri bátorságát, ugyanakkor sürgetjük szabadon engedését

– írta Daic Sassoli EP-elnök a Twitteren

Az Andrej Szaharov, a Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus nevét viselő díjat 1988-ban alapították, és az ember és alapvető jogok védelme érdekében tevékenykedő személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele. Az elismeréshez 50 ezer euró (18 millió forint) pénzjutalom is jár.

Tavaly a belaruszi demokratikus ellenzék volt a díj kitüntetettje, bár nem ment akadálytalanul, ugyanis az ellenzék vezető alakjai börtönben vannak, vagy már akkor voltak, és volt olyan, akitől az utolsó pillanatban vonták meg a kitüntetést

Navalnij jelenleg börtönben van. Elvileg még nagyjából két évig, de az orosz hatóságok sorra indítanak büntetőjogi eljárásokat ellene, jelezvén, hogy a jogi kereteket feszegetve is, de nem tervezik egyhamar szabadlábra helyezni. 

Rovatok