Index Vakbarát Hírportál

Nem diplomaták, hírszerzők voltak Oroszország képviselői a NATO-ban

2021. október 20., szerda 17:52 | aznap frissítve

A NATO sajnálja, hogy Oroszország felfüggeszti a katonai szövetségnél működő képviseletének tevékenységét arra válaszul, hogy a szervezet október 6-án kiutasította az orosz képviselet nyolc munkatársát.

Ők azonban nem diplomaták, hanem hírszerző ügynökök voltak

– jelentette ki Jens Stoltendberg NATO-főtitkár Brüsszelben.

Stoltenberg a NATO-országok védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozása előtt emlékeztetett arra, a szövetség október 6-án 18-ról 10 főre csökkentette Oroszország NATO-képviseletének létszámát, az érintettek ugyanis „ellenséges tevékenységet” folytattak.

Mint ismeretes, Oroszország november 1-jétől felfüggeszti a NATO mellett működő képviseletének, valamint a szervezet moszkvai katonai missziójának és az észak-atlanti szövetségnek a belga nagykövetségen működő tájékoztatási irodája tevékenységét. Az indok: a fent említett létszámcsökkentés. 

A NATO-főtitkár mindazonáltal a párbeszéd folytatásának fontosságát hangsúlyozta különösen olyan időkben, amikor az észak-atlanti szövetség és Oroszország közötti kapcsolatok a hidegháború vége óta nem tapasztalt mélységbe süllyedtek. A NATO várja, hogy Moszkva válaszoljon a felhívására – tette hozzá.

Rovatok