Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Parlament törvényen kívülinek nyilvánította a lengyel alkotmánybíróságot

2021. október 21., csütörtök 19:38

Egy csütörtökön elfogadott állásfoglalással egyszerűen törvényen kívülinek nyilvánította a lengyel alkotmánybíróságot. A 502 szavazattal 153 ellenében, 16 tartózkodás mellett elfogadott dokumentum szerint a lengyel alkotmánybíróság nem független, nincs jogi érvénye és ahhoz sem rendelkezik a szükséges képességgel, hogy magát a lengyel alkotmány értelmezze. 

Az állásfoglalás az Európai Parlamentben tartott éles hangú keddi vita nyomán született, amelyen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európi Bizottság elnöke is részt vett. Megállapítása szerint az EP-képviselők „mélyen elítélik” a lengyel alkotmánybíróság október 7-i jogelsőbbségi döntését. 

Mateusz Morawiecki  még márciusban nyújtott be egy indítványt, kérve, hogy a taláros testület döntsön, az uniós jog felülírhatja-e a lengyel alkotmányt. Tárgyalásának ötször futott neki a taláros testület, mígnem október 7-én kimondta, hogy az EU-tagságból nem következik az, hogy Lengyelország lemondott a jogi szuverenitásáról és hogy az Európai Unió Bíróságának a döntései elsőbbséget élveznek a lengyel joggal szemben.

Ezt az EP-állásfoglalás most „az európai értékközösség és az európai jog” elleni támadásként aposztrofálja, és támogatásról biztosítja azokat a lengyel bírókat, akik most már a karrierjük kockáztatásával fordulnak az Európai Unió Bíróságához bizonyos ügyekben. Javaslata szerint az Európai Bizottság indítsa el Lengyelország ellen a jogállamisági mechanizmust, ne hagyja jóvá a gazdasági helyreállítási tervet és függessze fel az uniós források kifizetését. A jogállamiság helyreállítását úgy kellene véghezvinni, hogy a lengyel állampolgárokat ne érje semmiféle kár.

A jogállamisági mechanizmus ügye éppen az Európai Unió Bírósága előtt van, amely azt vizsgálja, összeegyeztethető-e az uniós joggal, hogy a források kifizetését az Európai Unió a demokratikus játékszabályok betartásához kötné. Ezt a kérdést éppen Lengyelország és Magyarország vitte az igazságszolgáltatás ellen, amely ellen a szivárgó hírek szerint az Európai Bizottság már a jövő héten elindítaná a jogállamisági mechanizmust, úgy hogy ítélet csak a jövő év elején várható.

Az állásfoglalás annak a fényében született, hogy egy október eleji felmérés szerint a lengyelek 46 százaléka úgy véli, országuknak el kellene fogadnia az uniós jog elsőbbségét. Mindössze hat százalékuk támogatná a polexitet, Lengyelország kilépését az Európai Unióból, a megkérdezettek 90 százaléka viszont az EU-tagság mellett foglalt állást. 

Rovatok