Index Vakbarát Hírportál

PCR-teszt hiányában végül elmaradt a vérontás

2021. október 21., csütörtök 21:49

Közröhej tárgya lett egy szerb szélsőjobbos mozgalom vezetője, aki a Twitteren megosztott üzenetében elpanaszolta: negatív koronavírus-teszt nélkül nem engedték be Koszovó területére, ahová nemzettársai támogatására rendteremtés céljából utazott volna.

Pavle Bihali, a tengeri szörnyről elnevezett Levijatan szervezet vezetője ugyan még három hete, a „rendszámtábla-konfliktus” idején indult Szerbia egykori, mára önállósult déli tartományába, de nem engedték át a határon.

„Koszovó és Metohija tartomány (így hívják mind a mai napig Szerbiában a független Koszovó államot – a szerző megjegyzése) északi részén csak gyalog lehet átkelni. Még mindig minden blokkolva van. A brnjaki határátkelőnél visszafordítottak bennünket, PCR-teszteket kértek. E nélkül esélytelen még a határ megközelítése is” – osztotta meg tapasztalatait a könyörtelen csapatait vezető hadúr.

Ljubinka, sine, ide tata u rat čim bude gotov PRC test
pic.twitter.com/veM7tDIBjH

— Dežurni Krivac (@DezurniKrivac5) October 13, 2021

„Apuci háborúba indul, amint elkészül a PCR-tesztje” – gúnyolódott az internet népe az önjelölt politikuson, akinek most megjelent vallomása virálisan, a szélvész sebességével terjedt Szerbiában.

A két ország egyébként szeptember végén azok után feszült egymásnak, hogy Koszovó – válaszlépésként – leszedette a határon a szerb rendszámtáblákat, és helyettük öt euróért két hónapra érvényes ideiglenes koszovói rendszámot váltatott ki a szerb autóval érkezőkkel.

Pavle Bihali, a Levijatan fenegyereke

A belgrádi születésű Pavle Bihali egy befolyásos szerb-zsidó család tagja. Nagyapját, Pavle Bihaljit a hivatalos dokumentumok szerint a Gestapo végezte ki 1941-ben, Szerbia német megszállása alatt, ő azonban váltig állítja, hogy a kommunisták ölték meg. Pavle Bihali – nem tévedés, vezetéknevéből elhagyta a j-t – a néhai, tekintélyes Oto Bihalji-Merin jugoszláv és szerb akadémikus unokaöccse. Azt állítja: nem politizál, 2004-ben mégis a jelentéktelen Szerbia Ereje Mozgalom jelöltje volt a helyi választásokon. Származása ellenére egy páncélos SS-hadosztály náci jelképét, egy halálfejet tetováltatott a karjára.

Levijatan elnevezésű mozgalma a minap azzal hívta fel magára figyelmet, hogy feketébe öltözött tagjai Belgrád belvárosában a magát Dragan kapitánynak kikiáltó háborús bűnös standját őrizték, ahol aláírásokat gyűjtöttek Zvezdan Jovanović megkegyelmezéséért.

A Kígyó – így nevezték Zvezdan Jovanovićot – ölte meg 2003-ban Zoran Đinđić szerb miniszterelnököt.

A merénylet után két hétig bujkált, végül Szabadkán fogták el, majd a bírósági tárgyaláson 40 évet kapott.

A Levijatan magát állatvédő csoportnak nevezi, de a belgrádi lapok szerint egyszerű utcai garázdák. Miután egy 43 éves férfi nem kedves kommenteket írt a főnök, Pavle Bihali közösségi oldalára, üzleti ürüggyel az utcára csalták, ahol a banda hat tagja agyba-főbe verte.

Amikor a mozgalom 2015-ben a szárnyát bontogatta, azt ígérték: könyörtelenül leszámolnak mindenkivel, aki rosszul bánik a tehetetlen állatokkal. Ígéretük első részét, a könyörtelen leszámolást maradéktalanul betartották. Azt mondták, nincs szükségük pénzre, és nem fognak támogatni semmilyen politikai irányzatot. Amíg maguk nem lettek azzá.

„A Levijatan nem lesz a politika részese, amíg élek. Nem, a Levijatan soha nem lesz politikai párt” – idézte a Blic Bihali tweetjét, amit alig hat hónappal azelőtt osztott meg, hogy hivatalosan bejelentette: indul a választásokon.

A Levijatan a megmérettetésen egy, az oltásellenességéről elhíresült doktornővel szövetkezett olyannyira, hogy Dr. Jovana Stojković lányát a közelmúltban testőrként kísérték az iskolába, kiderítendő, ki kényszerít rá arcmaszkot.

A politikai szövetség azonban kudarcot vallott.

A Levijatannak ugyan júniusban kétes körülmények között sikerült kellő számú támogató aláírást gyűjtenie (az aláírók száma tudniillik meredeken megugrott alig 48 órával a benyújtási határidő előtt), így indulhattak a választásokon, de ott még a szavazatok fél százalékát sem kapták meg.

Ezzel szertefoszlott Bihali álma a kényelmes parlamenti helyről.

Nyilvános elfogatóparancsok és üldözések

A Levijatan korábban rendszeresen „körözött” szinte találomra kiválasztott embereket a közösségi médiában. Fényképeket tettek közzé az általuk zaklatónak minősített emberről, majd más felhasználóktól információkat kértek a keresett személyről.

„Mérgező és provokátor, pénzjutalmat ajánlunk fel az erről a személyről szóló információkért” – írták például egy szemüveges férfiről Instagram oldalukon. Az idő múlásával a mozgalomhoz ügyvéd társult, ami után a retorika valamelyest enyhült. Tiszteletben tartjuk a törvényt – ígérte a Levijatan, és ma már sokkal visszafogottabban fogalmaz.

„Büntetőjogi vádat emelünk az illető ellen, és megpróbáljuk megmenteni a kutyát a szörnyű körülményektől a törvényes kereteken belül” – írják manapság.

Önbíráskodó gyakorlatuk rácáfol szavaikra.

A nyáron egy két autóval kísért fekete furgon fékezett le egy roma család belgrádi viskója mellett. Kigyúrt, feketébe öltözött üvöltöző fiatalemberek pattantak ki a járművekből.

Azt mondták fenyegetően: azért jöttek, hogy elvigyék az állítólagosan bántalmazott kutyákat. És el is cipeltek magukkal egy négylábút– egy fajtiszta amerikai staffordot.

Az összes többi keverék korcsot otthagyták.

(Borítókép:  A koszovói különleges rendőri alakulat (Rosu) tagjai őrt állnak a szerb-koszovói határon, Jarinje közelében 2021. szeptember 21-én. Fotó:  Armend NIMANI / AFP)

Rovatok