Index Vakbarát Hírportál

Kilépett pártja parlamenti frakciójából a korábbi román miniszterelnök

2021. október 22., péntek 10:24

Csütörtök este jelentette be Ludovic Orban korábbi román miniszterelnök, hogy jövő héten kilép pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti frakciójából, és nem szavazza meg Nicolae Ciucă védelmi miniszter kormányát – írja az Új Magyar Szó a G4media.ro alapján.

A PNL szeptember végén leváltott elnöke a B1 TV-ben úgy fogalmazott: Klaus Iohannis államfő és „romboló bandája” súlyosan szembementek a választók érdekeivel. Hozzátette: szerinte valójában nem a PNL, hanem maga Iohannis döntött arról, hogy Ciucăt javasolja kormányfőnek.

A PNL már nem létezik, csak Klaus Iohannis akarat nélküli meghosszabbítása

– fogalmazott Orban. Az új miniszterelnök katonai múltjával kapcsolatban megjegyezte, hogy Románia demokratikus ország, ahol nem rendeleti úton és katonai fegyelemmel kell kormányozni, hanem párbeszéddel, átláthatósággal és vitával.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, Nicolae Ciucă tartalékos tábornagyot, ügyvivő védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással Romániában Klaus Iohannis államfő.

Döntését azzal indokolta, hogy Romániának azonnali szüksége van egy teljes jogú kormányra az országot sújtó egészségügyi válság kellős közepén.

Nicolae Ciucă elmondta: minden parlamenti erővel kész tárgyalni az általa javasolt kormány támogatásáról.

Rovatok