Index Vakbarát Hírportál

Kormányalakítási megbízást kapott a védelmi miniszter Romániában

2021. október 21., csütörtök 13:44

A két éve kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjét, Nicolae Ciuca tartalékos tábornagyot, ügyvivő védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással Romániában csütörtökön Klaus Iohannis államfő – adta hírül az MTI.

Iohannis döntését azzal indokolta, hogy Romániának azonnali szüksége van egy teljes jogú kormányra az országot sújtó egészségügyi válság kellős közepén.

A bejelentésre meghívott Ciuca elmondta: minden felelős parlamenti erővel kész tárgyalni az általa javasolt kormány támogatásáról.

A PNL-elnök Florin Citu vezette jobbközép koalíciós kormány bukása óta a mostani már a második kormányalakítási kísérlet Romániában. Amennyiben ez is kudarcba fullad, az államfő akár fel is oszlathatja a törvényhozást, és előrehozott választásokat írhat ki.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát  379 képviselő közül 281 képviselő és szenátor szavazta meg. A Citu által vezetett kormány megbuktatásához legkevesebb 234 voksra volt szükség.

Klaus Iohannis román államfő később  Dacian Ciolos EP-képviselőnek, a korábbi bukaresti jobbközép kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének adott kormányalakítási megbízást.

A kétkamarás román parlament szerdai ülésén végül elutasította 

a kormányalakítással megbízott Dacian Cioloș miniszterelnök-jelölt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke által javasolt, egyszínű USR-kormány elfogadását.

Rovatok