Index Vakbarát Hírportál

A védelmi minisztert jelöli kormányfőnek Romániában a PNL

2021. október 21., csütörtök 10:32

Nicolae Ciuca védelmi minisztert jelöli miniszterelnöknek Romániában a kormányalakítási tárgyalások csütörtöki második fordulójában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – adta hírül az MTI a román média alapján. 

Klaus Iohannis államfő azután hívta újabb konzultációra a pártokat, hogy szerdán elutasította a parlament a kormányalakítással múlt héten megbízott Dacian Ciolos beiktatását. 

Nicolae Ciuca 54 éves tartalékos tábornagy, 2015 és 2019 között volt Románia vezérkari főnöke. A védelmi miniszteri megbízást pártonkívüliként kapta meg a 2019 novemberében alakult, Ludovic Orban vezette kisebbségi PNL-kormányban, majd a tavalyi választásokon a PNL jelöltlistáján jutott be a bukaresti szenátusba.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy egy bizalmatlansági indítvány benyújtása után megbukott Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Cîțu liberális miniszterelnök vezette kormánya.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát  379 képviselő közül 281 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához legkevesebb 234 voksra volt szükség.

Klaus Iohannis román államfő később  Dacian Ciolos EP-képviselőnek, a korábbi bukaresti jobbközép kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének adott kormányalakítási megbízást.

A kétkamarás román parlament szerdai ülésén végül elutasította  a kormányalakítással megbízott Dacian Cioloș miniszterelnök-jelölt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke által javasolt, egyszínű USR-kormány elfogadását.

Rovatok