Index Vakbarát Hírportál

Belaruszban már a feliratkozást is büntetik a közösségi médiában

2021. október 24., vasárnap 20:11

Belaruszban már ott tart az ellenzéki és a másként gondolkodók elleni kíméletlen elnyomás, hogy egy új kormányhatározat értelmében az állam által szélsőségesnek minősített Telegram-csatornák feliratkozói szélsőséges szervezet tagjainak minősülnek, így büntetőeljárás alá vonhatók.

Ez azt jelentené, hogy a polgárok akár hét év börtönbüntetésre is számíthatnak, ha olyan népszerű független csatornákra iratkoznak fel, mint a Nexta Live! vagy a Tut.by, melyek az elcsalt elnökválasztás utáni tüntetések brutális leverésének tudósításában fontos szerepet játszottak. 

Mint arról írtunk, legutóbb azért vittek be tömegesen embereket a hatóságok, mert a kormányzatnak nem tetsző kommenteket tettek közzé egy mai napig tisztázatlan és rendkívül furcsa gyilkossági eset kapcsán. 

A határozat azonban – amely állítólag „a szélsőségesség és a nácizmus rehabilitációja” ellen küzd – nem tesz említést a Telegram-előfizetők büntetőjogi felelősségéről. Ez pedig felveti a kérdést, hogy vajon a rendőrség a felhasználók megfélemlítésére törekszik-e – írja a Szabad Európa. 

Ha megfélemlítés volt a cél, bejött: a Nexta Live!, a legnépszerűbb belarusz Telegram-csatorna több mint 18 ezer feliratkozót veszített október 13-án, aznap, amikor kiadták a rendőrségi közleményt. Másnap további 10 ezret. 

A Szabad Európa által megkérdezett belarusz ügyvéd szerint a határozattal az a baj, hogy nem jogszerű, a feliratkozás nem meríti ki a szélsőséges cselekedet definícióját. Igaz, Belarusz sem a jogállamiságét. 

Rovatok