Index Vakbarát Hírportál

A járványhelyzet alakulásától függően egyes országok feloldották a veszélyhelyzetet, mások hosszabbítanak

2021. október 25., hétfő 14:01

November 25-én tervezik feloldani a veszélyhelyzet Németországban, ami a kormányt a járvány idején különleges jogokkal ruházta fel. Az európai gyakorlat eltérő: egyes országokban már hónapokkal ezelőtt megszüntették, másutt – köztük Magyarországon – meghosszabbították a koronavírus-fertőzés kiváltotta rendkívüli állapotot.

A koronavírus-járványra vonatkozó különleges szabályok november 25-én megszűnhetnek Németországban – idézte a Bild Jens Spahn német egészségügyi minisztert.

Ugyanakkor számos, például a negatív teszt igazolása, a védőoltás és más higiéniai intézkedéseket előíró beltéri szabály érvényben marad – írta az olvasott napilap.

Ez azt jelenti, hogy a 2020. március 28. óta, csaknem 19 hónapja fennálló vészhelyzet véget ér

– mondta Spahn. „A rendkívüli állapotból a különleges óvatosság állapotába lépünk át” – tette hozzá.

A német egészségügyi miniszter az ország közegészségügyi hatóságára, a Robert Koch Intézetre és annak értékelésére hivatkozott, miszerint a beoltott emberek – a jelenlegi oltási arányok figyelembe vételével – „mérsékelt” kockázatot jelentenek, ha november 25-én megszűnik az egészségügyi vészhelyzet.

Németországban a rendkívüli állapot lehetővé teszi a kormány számára, hogy válsághelyzetben a végrehajtó hatalom kiterjesztésével és a parlament jogköreinek korlátozásával cselekedjen.

Az év elején a szövetségi kormány egyoldalúan korlátozásokat vezetett be a magasan fertőzött térségekben az érintett tartományok jóváhagyása nélkül. A többi között kijárási tilalmat rendelet el, és korlátozta a közterületeken tartózkodó személyek számát.

Ugyanakkor például a német Alkotmánybíróság már a vészhelyzet életbe lépése után kimondta, hogy az embereknek koronavírus-járvány idején is joguk van a politikai célú tiltakozásokhoz.

Néhol hosszabbítanak, másutt már rég megszüntették a veszélyhelyzetet

Magyarországon az év végéig hosszabbították meg a veszélyhelyzetet. A kormány arra hivatkozott, hogy csak így lehet hatékony és gyors válaszokat adni a járvány okozta nehézségekre. Jelezték viszont, hogy a veszélyhelyzet akár az év vége előtt is megszűnhet, ha azt a járványhelyzet lehetővé teszi.

Ausztriában a korlátozásokat az ún. munkahelyi 3G követelménnyel tervezik helyettesíteni, ami arra kötelezi az alkalmazottat, hogy igazolja a védőoltását vagy azt, hogy felgyógyult a betegségből, illetve mutasson fel negatív Covid-tesztet.

Déli szomszédjánál, Olaszországban október 15-től csak a három igazolás egyikével léphetnek be a munkahelyre. Megfelelő igazolás nélkül 600 és 1500 euró közötti büntetésre számíthatnak, bérüket pedig befagyasztják. A munkáltatókat 400 és 1000 euró közötti bírsággal sújtják, ha nem tartják be a szabályokat. A törvény 2021. december 31-ig marad érvényben, ami a veszélyhelyzet megszűnésének határideje.

Az Egyesült Királyságban július 19-én szűntek meg a korlátozások. Egy parlamenti vizsgálóbizottság megállapította: az Egyesült Királyság egyik legsúlyosabb közegészségügyi mulasztása volt, hogy nem tett többet a koronavírus terjedésének megakadályozására a járvány korai szakaszában. A kormány – tudósokra támaszkodva – a nyájimmunitás elérésével próbálta kezelni a helyzetet. Emiatt az első korlátozásokat késve vezették be, ami több ezer ember életébe került. A képviselők jelentése ugyanakkor sikeresnek minősített az oltási kampányt.

Franciaországban azt javasolta a kormány, hogy az érvényes rendkívüli állapotot 2022. július 31-ig hosszabbítsák meg – jelentette az Euronews. A törvénytervezetet a francia parlament elé terjesztik szavazásra, miután a jelenleg hatályos törvény – amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokat vezessen be – november 15-én jár le. Az érvényes szabályozás szerint a franciák csak védettségi igazolással léphetnek be kávézókba, éttermekbe, mozikba, színházakba és más szórakozóhelyekre.

Spanyolországban 2021. május 9-én szűnt meg a 2020 októberében kihirdetett vészhelyzet, ugyanakkor néhol még érvényesek bizonyos korlátozások, sőt kijárási tilalom is.

Portugália 2021. augusztus 1-jétől kezdett lazítani a szigorításokon, majd október 1-jén az összeset feloldotta, ugyanis a felnőtt lakosság 85 százaléka teljesen átoltott.

Svédország a járvány kezdete óta lazán kezeli a korlátozásokat. November 1-jétől a teljesen beoltottaknak és azoknak, akik nemrégiben estek át a koronavírus-fertőzésen, már teszteltetniük sem kell magukat, ha légúti betegség tüneteit vagy lázat észlelnek.

Lettországban a kormány október 21-től november 15-ig újra négyhetes korlátozásokat, köztük este 8 és hajnali 5 óra között érvényes kijárási tilalmat rendelt el. A nem létfontosságú üzletek erre az időre bezárják. A balti ország október derekán három hónapra rendkívüli állapotot hirdetett.

Észtországban még tárgyalnak a lehetséges új intézkedésekről. „Ha kórházaink a lettországiakhoz hasonlóan megtelnek, akkor minden intézkedéssel élni kell” – mondta Jüri Ratas volt kormányfő miniszterelnök.

(Borítókép: Az arcmaszkot viselő gyalogosok München városában. Fotó: Christof STACHE / AFP)

Rovatok