Index Vakbarát Hírportál

Megházasodott a japán hercegnő, elvesztette a címeit

2021. október 26., kedd 20:51

Összeházasodott közrendű származású barátjával Mako japán hercegnő, aki ezzel hivatalosan is elvesztette a japán császári házban birtokolt címeit – írja a BBC.

Naruhito japán uralkodó unokahúga Kej Komuróval kötötte össze életét, akivel még az egyetemi évei alatt ismerkedett meg. A japán törvények szerint a császári család női tagjai elvesztik címeiket, ha közrendűhöz mennek feleségül.

Ugyanez a törvény a férfiakra nem vonatkozik, ők közrendűvel való házasodás esetén is megtartják címeiket.

A keddi szertartáson – a történelem során első alkalommal – mellőzték a császári házasságoknál szokásos rítusokat. Mako hercegnő emellett – ugyancsak történelmileg első alkalommal – azt a pénzösszeget sem fogadta el, ami a császári családból való távozása alkalmából megilletné őt. 

A pár kedden sajtókonferenciát is tartott a házasság után. 

Nagyon sajnálom azt a kényelmetlenséget, amelyet okoztunk, és nagyon hálás vagyok azoknak, akik ezután is támogatnak engem. Számomra Kej nélkülözhetetlen, muszáj volt összeházasodnunk

– mondta a hercegnő. Kej Komuro mindeközben azt mondta: „Csak egy életünk van, és azt szeretném, ha mindketten azzal töltenénk el, akit szeretünk”.

A házasság ellen kedden több százan vonultak utcában Tokióban. A demonstrálók szerint Kej Komuro nem méltó ahhoz, hogy elvegye a hercegnőt. A tüntetők a férfi család hátterét kifogásolták, a pletykák szerint ugyanis a férfi édesanyja korábban szorult anyagi helyzetében kölcsön kért valakitől és nem adta vissza a pénzt. 

A japán bulvárlapok mindeközben még Kej Komuro hajviseletét is támadás alá vették. A férfit még hétfőn fotózták le copfba fogott hajjal és a bulvárlapokban azt írták, hogy ez méltatlan olyasvalakihez, aki egy királyi hercegnőt vesz feleségül.

Az ifjú pár várhatóan az Egyesült Államokba költözik majd, mivel Kej Komuro ott dolgozik jogászként. Ebből adódóan sokan már „Japán Harry hercegként és Meghanjeként” emlegetik őket, a brit királyi családból távozó párosra utalva. A házasság hátteréről itt írtunk korábban részletesen

Rovatok