Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország az EU-nak: a zsarolás nem helyes út

2021. október 27., szerda 19:04

A Lengyelországgal szemben az Európai Unióban (EU) alkalmazott büntetés és zsarolás nem helyes út − kommentálta Piotr Müller lengyel kormányszóvivő az EU Bírósága által kirótt pénzbüntetést.

Az EU Bírósága szerdán napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra, amiért a kormány, a bíróság rendelkezésével szembemenve, nem függesztette fel a bírói jogsértések kiküszöbölésére a lengyel legfelsőbb bíróságon létrehozott fegyelmi kamarát.

A döntésre reagálva a lengyel kormányszóvivő kiemelte, hogy az igazságügy szervezése az uniós tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik. A fegyelmi kamarát illető változásokat a kormány képviselői is szükségesnek nevezték, viszont a Varsóval szemben alkalmazott „büntetés és zsarolás nem a helyes út” − mondta a szóvivő.

A lengyel igazságügyi miniszterhelyettes, Sebastian Kaleta úgy látja: az EU Bírósága a hatáskörén túllépve döntött, rendelkezésében „teljességgel semmibe veszi a lengyel alaptörvényt” és a lengyel alkotmánybíróság döntéseit.

A varsói taláros testület október elején kimondta: a nemzeti alkotmány elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben azokon a területeken, amelyeken az utóbbinak nincs kizárólagos hatásköre, és az EU-ra átruházott hatáskörök csak az alaptörvénynél alacsonyabb jogszabályokra vonatkoznak. Az igazságügy pedig nem tartozik az uniós alapszerződésekben felsorolt olyan területek közé, amelyekre a hatáskörök átruházása vonatkozik.

Az EU Bírósága július közepén döntött úgy, hogy a fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, és elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is. Az Európai Bizottság később szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet. A szerdán elrendelt egymillió eurós napi pénzbüntetést addig kell fizetnie a varsói vezetésnek, amíg nem tesz eleget az uniós testület döntésének.

Rovatok