Index Vakbarát Hírportál

Putyin utasítást adott az európai tározók feltöltésére

2021. október 27., szerda 21:00

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a Gazprom gázipari vállalat novemberben növelje szállításait az európai földalatti gáztárolóiba − számolt be az MTI.

Az utasítás szerint miután a vállalat november 7-ig vagy 8-ig befejezi a gáz szivattyúzását az orosz földalatti tárolókba, megkezdi a tervezett munkálatokat a saját európai, ausztriai és németországi földalatti tárolóiba irányuló gázmennyiség növelésére.

Ez lehetővé teszi a Gazprom számára, hogy megbízhatóan, stabilan és ütemezetten teljesítse szerződéses kötelezettségeit, valamint hogy az őszi és téli időszakban ellássa gázzal európai partnereit, és hogy egészében kedvezőbb helyzetet teremtsen az európai energiapiacon

− vélekedett Vlagyimir Putyin a jamalai gázmezők erőforrás-potenciáljának fejlesztéséről szóló találkozón.

A TASZSZ szerint Alekszej Miller, a Gazprom elnöke biztosította, hogy a Gazprom teljesíti ezt az utasítást.

Rendben, csináld meg, majd számolj be nekem arról, hogy halad a munka

– utasította az elnök a Gazprom vezetőjét.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Európában egyre magasabbak a gázárak. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy kész a vitatott Északi Áramlat 2-n keresztül azonnal növelni az utánpótlást az Európai Unió irányába, miután a vezeték megkapta a jóváhagyást, ám ezt széles körben zsarolásként értékelték. Az elnök szerint nem Oroszország miatt emelkedtek az egekbe a földgázárak. Szerinte az EU-s országok döntöttek így, amikor nem hosszútávú megállapodásokat írtak alá a Gazprommal.

Alexandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerint a magas gázárak nem a kínálat hiányából, hanem az alacsony tárolókapacitásból fakadnak. Hozzátette: sajnos nem lehet varázsütésre növelni a termelési kapacitást, ahhoz beruházásokra van szükség, ami nincs, ha a partnerek nem kötnek a Gazprommal hosszú távú szerződéseket.

Rovatok