Index Vakbarát Hírportál

Szénnel enyhítenék a temesvári fűtéskrízist, de ez sem biztos hogy működni fog

2021. október 29., péntek 21:20

Az állami kincstár tartalékából kért szenet a temesvári önkormányzat, hogy enyhítse a fűtéskrízist, de mint kiderült, nincs ilyen tartalék – mondta Molnár András, Temes megyei alprefektus a Spirit FM Aktuál című reggeli műsorában.

A politikus beszámolt róla, hogy estétől újra bekapcsolták a távfűtést, azonban csak november 1-jéig. Először a kórházakat fűtötték fel, majd a korábban kikapcsolt 56 ezer háztartásban is lett távfűtés.

Az önkormányzat anyagi támogatást vár, amit csak sürgősségi kormányrendelettel lehet elrendelni, erre pedig nem jogosult a jelenlegi bukaresti kormány.

Tervben van az is, hogy visszatérnek a távfűtési központok a szénnel való fűtésre, viszont a szénégetéséhez szükség van földgázra, amiből szintén hiány van

– emelte ki a Temes megyei alprefektus.

Mint azt megírtuk, a problémának az az oka, hogy az önkormányzat felügyelete alatt tevékenykedő Colterm távfűtési társaságot fizetésképtelenné nyilvánította a Temes Megyei Törvényszék, a szolgáltató pedig elzárta a gázcsapot.

Romániában jelenleg 27 megyei jogú városban van veszélyben a távfűtés – írja az Erdély Ma.

A román távfűtési vállalatok csődközeli helyzetbe kerültek, részben a földgáz árának emelkedése, részben pedig a beruházások elmaradása miatt. A kormány támogatása nélkül fűtés és meleg víz nélkül maradnak a 27 város lakásai, óvodái, bölcsődéi, iskolái és kórházai – figyelmeztetnek a politikusok.

Rovatok