Index Vakbarát Hírportál

Lukasenkát nem érdekli semmi, „brutális reakciót” ígér a lengyel hadgyakorlatra

2021. október 31., vasárnap 09:16 | aznap frissítve

Alekszandr Lukasenka egyenesen úgy fogalmazott: „brutális reakciót” ígér Lengyelország közelgő hadgyakorlatára.

Nem törődnek semmiféle kritikával

– jelentette ki az elnök.

Úgy véli, Varsó az illegális migráció elleni katonai megmozdulást ürügyként használja fel arra, hogy a fehérorosz határ közvetlen közelébe vezényelje hadseregét, írta a korkep.sk portál.

A helyzet fokozódik

KAPCSOLÓDÓ

„Nincs rendben az, hogy migrációs céllal visznek embereket Belaruszba”

Egyre nagyobb migrációs nyomás nehezedik Lengyelország és Litvánia határaira

Mint ismert, a Belarusszal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból, Szíriából, Jemenből és Iránból. Az uniós tagországok azzal vádolják a belarusz elnököt, hogy az ő utasítására viszik a bevándorlókat az uniós országok határához, megtorlásul a Belarusz elleni nyugati büntetőintézkedésekért. belarusz lengyel kisebbség helyzete is igen nehéz ma, arról itt írtunk részletesebben.

A varsói védelmi minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy hadgyakorlatokat indítanak Lengyelország keleti részébe. A tervek szerint 10 páncélosdandárt és 700 katonát vetnek be. Lengyelország szerint az illegális bevándorlók feltartóztatása miatt van szükség a katonai jelenlétre a keleti határoknál. Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter bejelentése szerint körülbelül hatezer lengyel katona védi a lengyel–belarusz határt a fokozódó migrációs nyomással szemben – tudósít már a Reuters.

Két lengyel katona megsérült, miközben körülbelül hatvan illegális bevándorlót tartóztattak fel a belarusz–lengyel határ mentén – számol be róla a Deutsche Welle. Ezt követően a lengyel védelmi miniszer úgy döntött, hogy a határokon állomásozó hatezer főt tízezerre emeli. Közben 1,6 milliárd złotyból (körülbelül 126 milliárd forintból) épít falat Lengyelország a belarusz határ mentén. 

Rovatok