Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai külügyminiszter nem zárta ki a katonai beavatkozás lehetőségét Iránban

2021. november 1., hétfő 20:59

Antony Blinken amerikai külügyminiszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok katonai erőt vet be, hogy megállítsa az iráni atomprogramot – szemlézte a politikussal a CBS NEWS Face the Nation című műsorában sugárzott interjút az Israel Hayom.

Az Egyesült Államok diplomáciájának vezetője elmondta, hogy országa

egyéb opciókat is számba vesz, amennyiben szükséges, és Irán nem hajlandó tárgyalni arról, hogy visszatérjünk a 2015-ös megállapodáshoz.

A műsor riportere, Margaret Brennan ekkor megkérdezte Blinkent, hogy ezekbe a lehetőségekbe a katonai lépések is beletartoznak-e.

A politikus válasza szerint  

ahogy mindig is mondjuk, valamennyi lehetőség terítéken van.

Egy másik, a CNN-en készült interjúban Antony Blinken arról beszélt, hogy az Egyesült Államok Nagy-Britanniával, Németországgal és Franciaországgal egyetértésben kezeli a kérdést.

A miniszter egy nappal azt követően nyilatkozott, hogy a négy ország felszólította Iránt, hogy tartsa be a 2015-ös megállapodást, hogy elkerülhessék a konfliktus „veszélyes eszkalálódását”.

Minden attól függ, hogy Irán mennyire veszi komolyan a helyzetet. Országaink Oroszországgal és Kínával egyetértésben úgy gondolják, hogy az lenne a legcélravezetőbb, ha Teherán visszaülne a tárgyalóasztalhoz

− mondta el a tárcavezető.

Mint azt megírtuk, a 2015-ben Bécsben hat nagyhatalommal aláírt megállapodásban, amelynek értelmében az iráni atomprogram korlátozása fejében fokozatosan feloldják az Irán elleni nemzetközi szankciókat, Teherán egyebek mellett vállalta, hogy nem telepít új generációs urándúsító centrifugákat. Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a szerződésből, és ismét elrendelte a Teherán elleni szankciókat, mire válaszul Irán 2019-től fokozatosan beszüntette a szerződésben vállalt korlátozások teljesítését.

Rovatok