Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is sikeres a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés

2021. november 4., csütörtök 18:10

Immár hivatalosan is elismertté vált a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének sikeressége – jelentette be Izsák Balázs, a polgári kezdeményezés bizottságának képviselője, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. Szerdán a magyarországi Nemzeti Választási Bizottság több mint 774 ezer, magyar állampolgároktól gyűjtött támogató aláírás érvényességét ismerte el.

Az SZNT elnöke az MTI-nek elmondta: ezzel a polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének mindkét érvényességi feltétele teljesült. Az Európai Unió tagállamainak illetékes hatóságai több mint egymillió aláírás hitelességét ismerték el, és hét tagállamban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Írországban, Belgiumban, Spanyolországban és Litvániában hitelesítettek a küszöbértéket meghaladó számú aláírást.

Izsák Balázs hozzátette: az EU több mint 1,4 millió polgára támogatta a kezdeményezésüket, az összegyűjtött aláírások tizenegy országban haladták meg a küszöbértéket. Az érvényesség elengedhetetlen feltétele volt azonban, hogy az országok illetékes hatóságai is elismerjék az aláírások hitelességét. A hatósági vizsgálatok nyomán három országban, Lettországban, Svédországban és Szlovéniában a küszöb alá süllyedt az érvényesnek elismert aláírások száma.

Izsák Balázs hozzátette: négy országból várják még a hatósági visszajelzést. Ezek között van Horvátország, ahol a küszöbértéknél hetven százalékkal több aláírást gyűjtöttek. Azt remélik tehát, hogy Horvátország lesz a nyolcadik olyan ország, amely hivatalosan is elismeri a küszöb meghaladását.

A nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés lényege, hogy az EU tagállamai a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló kohéziós források elosztásánál legyenek tekintettel a régiók nemzeti, kulturális jellegzetességeire is.

Rovatok