Index Vakbarát Hírportál

Menesztették a hegynek ütköző atomtengeralattjáró parancsnokát

2021. november 5., péntek 19:50

Az amerikai haditengerészet eltávolította tisztségeikből annak az atomtengeralattjárónak az irányítóit, amelyről pár nappal ezelőtt kiderült, hogy egy víz alatti hegynek ütközött.

A tengeralattjáró parancsnoka, Cameron Aljilani mellett még másik két embert is eltávolítottak tisztségéből, őket azonban nem nevezték meg.

Az indoklás szerint mindhárman „megakadályozhatták volna” az ütközést.

A baleset még október elején történt, akkor viszont a hatóságok nem voltak biztosak abban, hogy pontosan minek ütközhetett neki a jármű. A hivatalos vizsgálat a napokban zárult le. 

A balesetben összesen 15 ember szenvedett kisebb sérüléseket. A tengeralattjáróban keletkezett károkat jelenleg is vizsgálják Guam szigetén, később pedig Washingtonba térhet vissza javításokra.

A BBC-nek nyilatkozva a brit haditengerészet volt tisztje azt mondta: ő maga nagyon meglepődött ezen a baleseten.

A USS Connecticut egy nagyon modern tengeralattjáró, ezért meglepő az eset. De elég csak egy pillanatra nem figyelni, és akkor ez történik 

– mondta Ryan Ramsey. 

A USS  Connecticut a Dél-kínai tengeren teljesített szolgálatot, amelynek hovatartozása miatt nagy a feszültség Kína és a környező országok, valamint az Egyesült Államok közt. A balesetnek Pekingben sem örültek, a kínaiak magyarázatot várnak arra, hogy egyáltalán mit keresett ott az amerikai tengeralattjáró.

(Via BBC)

Rovatok