Index Vakbarát Hírportál

Hétfőig biztos nincs megegyezés a Turów bányáról a cseh és lengyel állam között

2021. november 5., péntek 21:53

Csehországnak és Lengyelországnak legalább hétfőig időre van szüksége, hogy megismerkedjenek a lehetséges kompromisszumos megoldással a lengyel Turów bánya ügyében – jelentette az MTI, Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter pénteki nyilatkozata alapján.

Prágában ült össze a lengyel politikus a cseh Richard Brabec tárcavezetővel és tárgyaltak az elhíresült Turów-bányáról. Az Index korábban beszámolt róla, hogy az Európai Unió Bírósága felfüggesztett a cseh határhoz közeli bánya működését, melyet Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megtagadott és 2044-ig meghosszabbította a működését. A csehek panaszolták be a lengyeleket az Európai Bizottságnál, mert szerintük a bánya elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

A legutóbbi prágai tárgyalásokon a lengyelek azt javasolták, hogy 50 millió euró támogatást adnának az érintett cseh régió víztartalékainak védelméhez. Az október elejei cseh parlamenti választások előtti légkörben a szinte véglegesített megegyezés végül nem született meg, egyes sajtónyilatkozatok szerint az aláírandó megállapodás érvényességének határideje miatt.

Megmagyaráztuk egymásnak álláspontjainkat. Fontosnak tartom, hogy újra tárgyalunk

– foglalta össze röviden a történteket Anna Moskwa, aki elmondta, hogy szerinte a feleknek időre van szüksége legalább hétfőig, hogy dönthessenek a kérdésben. A lengyel miniszter nem részletezte azt sem, hogy konkrétan miről szóltak a pénteki tárgyalások.

(via MTI)

Rovatok