Index Vakbarát Hírportál

Aláírta az ukrán államfő az oligarchaellenes törvényt

2021. november 5., péntek 21:08

Aláírta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken az oligarchaellenes törvényt, amelynek értelmében korlátoznák a jelentős gazdasági és politikai súllyal bíró vállalkozók túlzott befolyását.

Az ukrán parlamentben szeptember 23-án elfogadott jogszabály egyebek között arról rendelkezik, hogy az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntése alapján oligarchának minősülő személyek nem finanszírozhatnak politikai pártokat, politikai reklámokat, vagy megmozdulásokat, illetve nem vehetnek részt privatizációs eljárásokban.

Mostantól minden üzletember egyenlővé lesz a törvény előtt, és nem vásárolhatnak maguknak előjogokat

 – írta Volodimir Zelenszkij a Twitteren.

Az oligarchák nyilvántartásba vételekor azt veszik figyelembe, hogy az illető részt vesz-e a politikai életben, befolyással bír-e a médiára, tulajdonosa-e monopolhelyzetben lévő vállalatnak, és a vagyona meghaladja-e a 85 millió dollárt (több mint 25 milliárd forintot). A jogszabály ezenkívül kötelezi az állami tisztségviselőket arra, hogy vallják be oligarchákkal lebonyolított ügyleteiket.

A helyi sajtó szerint az oligarchák jövőbeni listáján szerepelhet a 2019-es elnökválasztáson egyébként Zelenszkijt támogató Ihor Kolomojszkij is, aki Ukrajna egyik leggazdagabb üzletembere, az 1+1 nevű, legnépszerűbb ukrán televíziós csatorna tulajdonosa, illetve az ukrán hatóságok által hazaárulással vádolt Viktor Medvedcsuk, a Kijev által oroszbarátnak mondott ukrán politikus. Petro Porosenko korábbi elnök is érintett lehet, a milliárdos vállalkozó ugyanis 2019 augusztusa óta parlamenti képviselő és több televíziós csatorna tulajdonosa.

A jogszabály aláírása egyébként azért húzódott el, mert a nem sokkal korábban menesztett Dmitro Razumkov házelnök módosítást terjesztett be, miszerint az oligarchák nyilvántartásba vételét egy, az elnöktől független testület végezze. A végleges változat azonban továbbra is arról rendelkezik, hogy a minősítés a Zelenszkij alárendeltségében működő RNBO feladata lesz.

(via MTI)

Rovatok