Index Vakbarát Hírportál

Három év felfüggesztett börtönt kapott Emmanuel Macron volt biztonsági őre

2021. november 6., szombat 05:58

Három évnyi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Emmanuel Macron francia elnök korábbi biztonsági őrét, Alexandre Benallát, aki több tüntetőt bántalmazott egy 2018-as demonstráción.

Az esetből országos botrány lett. Macron először menesztette Benallát, akit aztán később őrizetbe vettek és megvádoltak. Az ítélet végül pénteken született meg Párizsban. 

A bíróság Benallát több dolog miatt is elmarasztalta.

Egyrészt amiatt ítélték el, hogy jogtalanul járt el, amikor rendőrsisakban, civil ruhában bántalmazta a tüntetőket a rendezvényen. Ezen kívül amiatt is elmarasztalták, hogy diplomata útlevéllel utazott azt követően is, hogy felmentették a tisztségéből; hogy illegálisan birtokolt egy fegyvert 2017-ben; valamint hogy meghamisított egy dokumentumot.

Ezek miatt kapott a férfi három évnyi börtönbüntetést (az ügyészek egyébként ennél kevesebbet, másfél évet javasoltak felfüggesztettként). Ezen felül egy 500 eurós pénzbírság befizetésére is kötelezték. A három éves felfüggesztett büntetés részeként Benallának egy évig nyomkövető berendezést is viselnie kell a csuklóján.

(Via Euronews, BBC)

Rovatok