Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért került kórházba Milos Zeman cseh elnök

2021. november 6., szombat 09:48

Milos Zeman cseh elnök májcirrózis miatt került kórházba − írja az iRozhlas cseh hírportál. Az államfő nagyon rossz egészségi állapotban van, mesterségesen, szondán keresztül etetik. A híreket a helyi sajtónak Pavel Pafko sebész, a Milos Zeman egészségi állapotával foglalkozó orvosi tanács tagja erősítette meg a médiának. Azt egyelőre nem tudják, mikor hagyhatja el a kórházat.

A 77 éves cseh elnök október 10-én került kórházba, és azóta sem javult jelentősen az állapota. Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke a kórháztól kért hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról, és kijelentette: a cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat.

A bizottság határozata szerint a parlamenti felsőháznak október végén kellett döntenie a cseh alkotmány 66. cikkelyének alkalmazásáról, ami előírja, hogyan lehet átruházni a feladatai ellátására képtelen államfő jogköreit a kormányfőre, valamint a képviselőház elnökére. A cikkely szerint ezt a lépést a parlament mindkét házának határozatban kell támogatnia.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az elnök várhatóan a kórházban fogadja a legutóbbi választásokon győztes két liberális párt koalíciójának cseh miniszterelnök-jelöltjét, Petr Fialut, és utasítja az új kormány megalakítására.

Rovatok