Index Vakbarát Hírportál

Ismét megbüntették Oroszországban a Google-t és a Telegramot

2021. november 8., hétfő 18:41

A Google amerikai informatikai nagyvállalatot kétmillió rubel (nyolcmillió forint), a Telegram üzenetküldő szolgáltatást pedig négymillió rubel (tizenhatmillió forint) pénzbírságra ítélték Oroszországban, mivel nem töröltek a hatóságok által kifogásolt tartalmakat. A Google idén augusztusban már kapott egy ennél jóval nagyobb, tizennégymillió rubeles bírságot.

A fenti cégek mellett az utóbbi hónapokban több külföldi techóriást is elmarasztaltak. Erre a sorsa jutott a Facebook, a Twitter, a TikTok és a WhatsApp is.

Az orosz hatóságok egyebek között azzal vádolják az internetes szolgáltatókat, hogy nem távolítják el következetesen a hatóságilag nem engedélyezett tüntetésekkel kapcsolatos felhívásokat, valamint a gyermekpornográfiát tartalmazó bejegyzéseket. Jogvédők viszont azt vetik a hatóságok szemére, hogy így akarják elnyomni a szabad internethasználatot Oroszországban.

Idén összességében már több mint 180 millió rubelnyi (720 millió forintnyi) bírságot vetettek ki a techcégekre az orosz hatóságok.

Egy törvényszéki szóvivőre hivatkozva az orosz sajtó még szeptemberben arról számolt be, hogy a vállalatok nagy része egyelőre nem fizette ki az idén kirótt bírságokat.

(via MTI)

Rovatok