Index Vakbarát Hírportál

Mától nyit Amerika, húsz hónap után feloldják a beutazási korlátozásokat

2021. november 8., hétfő 11:31

Még Donald Trump elnök vezette be a beutazási tilalmat, amely mintegy 30 országot érintett, köztük az Európai Unió és Nagy-Britannia polgárait.

Amerikai állampolgárok eddig is hazautazhattak, a tiltás a külföldiekre vonatkozott. November 8-tól viszont mindenkit beengednek, aki legalább két oltást kapott, vagy az utazás előtti 3 napban készült negatív koronavírustesztet mutat fel, és megadja elérhetőségét az Államokban, ha esetleg szükség lenne kontaktkutatásra. Már nem kell kéthetes karanténba vonulni sem. A tiltás nagyon sok családot vágott el egymástól hosszú időre, és alaposan visszavetette a turizmusból származó bevételeket.

Alison Henry, egy 63 éves brit édesanya is végre repülőre ülhet, hogy New Yorkban találkozhasson fiával, akit nem látott már 20 hónapja.

Nagyon nehéz volt, és már nagyon szeretném megölelni a fiamat

– tette hozzá.

A légitársaságok is megugró utasforgalomra számítanak.

Remek, remek, végre már!

– lelkendezett egy párizsi székhelyű utazási iroda, a Jetset Voyages vezetője, állítván, hogy hihetetlenül beindultak a repülőjegy-foglalások. 

A tiltásokat eredetileg kínaiak ellen hozták még 2020 legelején, amikor Vuhanban kitört a járvány. Nem sokkal később azonban kiterjesztették a beutazási szigorításokat az Egyesült Királyságból, az Európai Unió tagállamaiból, Brazíliából, Indiából, Iránból és a Dél-Afrikából érkezőkre is. Az Európai Unió már június végén, míg az Egyesült Királyság július végén tette lehetővé, hogy az előzetes egészségügyi szabályok betartásával turisták érkezzenek az USA-ból.

Megnyílnak a mexikói és a kanadai határátkelők is

Menekültek ezrei gyülekeznek már napok óta az amerikai–mexikói határon. Jelentések szerint Mexikó déli részéből is elindult északra egy több ezres, többségében közép-amerikaiakból álló menet, sok gyerekkel, hogy bebocsátást kérjenek az Egyesült Államokba. Ugyanakkor a menekülteket segítő civil szervezetek arra hívták fel a figyelmet, hogy nagyon sok téves információ kering a menedékkérők között. Sokan arra számítanak, hogy miután megnyílt a beutazás lehetősége, ezzel együtt esetleg kérelmüket is kedvezően bírálják majd el az amerikai bevándorlásügyiek.  

A United Airlines légitársaság arra számít, hogy a közeljövőben akár 50 százalékkal is nőni fog a külföldről az Egyesült Államokba irányuló utazók száma. A Delta vezérigazgatója viszont felhívta a figyelmet, hogy sorokra kell majd számítani az elején. 

Eleinte kissé döcögős lehet, mindenképpen számítsanak sorban állásra

– mondta Ed Bastian. A Delta több, New Yorkba tartó hétfői járatán is 100 százalékos volt a foglaltság. A beutazási szabályok lazításának bejelentése óta eltelt hat hétben 450 százalékkal nőtt az előzetes nemzetközi jegyfoglalás. Mintegy 11 százalékkal több járat érkezik ezen a hétfői napon, mint amennyit egy átlagos októberi napon szoktak fogadni, elsősorban a John F. Kennedy és a Newark Liberty nemzetközi reptereken. Előzetesen 253 járat érkezését tervezik.

Azért érdemes előzetesen érdeklődni

Már csak azért is, nehogy meglepetés érjen minket. Ugyanis bár ismét szélesre tárt ajtókkal várják a külföldi turistákat az Egyesült Államokban, azonban változnak a helyi és az államról államra előírt szabályok. Így például a következő államokban kötelező a maszk használata: Hawaiin, Illinoisban, Nevadában, Oregonban, Új-Mexikóban és Washington államban. Ugyancsak maszkot kell viselni a fővárosban, Washingtonban és Puerto Ricóban a fedett, zárt terekben. Néhány nagyvárosban, mint például New Yorkban vagy San Franciscóban, az éttermek belső részein étkezőktől – a belépés előtt – kérhetik a védettséget igazoló dokumentum bemutatását.

Hawaiin – a szövetségi döntésnek megfelelően – lazítani fognak az előírásokon, amelyek talán a legszigorúbbak voltak az egész Egyesült Államokban. Viszont bizonyos turistalátványosságoknál továbbra is maximálják, hogy egyszerre hány látogató lehet egy helyen. 

(Borítókép: Várakozó utasok a londoni Heathrow nemzetközi repülőtéren, miután feloldották a nem amerikai állampolgárok beutazási korlátozásait 2021. november 8-án. Fotó: Carlos Barria / Reuters)

Rovatok