Index Vakbarát Hírportál

Belebukott az offshore-világbotrányba Badalona polgármestere

2021. november 8., hétfő 21:07

A Spanyolországban, Katalóniában található Badalona városának képviselő-testülete hétfőn bizalmi szavazással leváltotta tisztségéből Xavier García Albiol polgármestert, miután a konzervatív politikus neve felbukkant az adóelkerülést szolgáló offshore-cégekkel kapcsolatos úgynevezett Pandora-iratokban.

A voksolást követően Katalónia negyedik legnagyobb városának vezetését Rubén Guijarro veszi át, aki a bizalmatlansági indítványt benyújtó Katalán Szocialista Párt (PSC) politikusa. A szocialista párt szerint a szavazásra azért volt szükség, mert a polgármester körüli botrány árt Badalona imázsának, az intézmények hitelességégének és a képviselőkbe vetett bizalomnak.

Xavier García Albiol úgy vélte, mindez csak ürügy volt az eltávolításához és azt hangoztatta, hogy semmilyen illegális tevékenységet nem követett el. A politikus második alkalommal töltötte be a polgármesteri tisztséget, első vezetői ciklusát 2011 és 2015 között töltötte.

A Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) által október elején nyilvánosságra hozott dokumentumokban Albiol neve a 2005-ben, Belize-ben bejegyzett Luverne International nevű vállalattal kapcsolatban bukkant fel, amelytől teljes körű felhatalmazást kapott, hogy ingatlanok, kötvények, részvények és cégek adásvételében járjon el, valamint csekk- és takarékszámlákat nyithasson és szüntethessen meg. A céget 2015-ben számolták fel.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb, az offshore-ügyleteket érintő adatszivárogtatása kapott nyilvánosságot. A Pandora-iratok néven emlegetett, közel 12 millió dokumentumból álló anyag összesen 35 vezető politikus, több mint száz milliárdos és több mint 300 vezető köztisztviselő offshore-ügyleteit tárta fel.

Rovatok