Index Vakbarát Hírportál

Aláírták a koalíciós szerződést az ötpárti kormánykoalíció elnökei Csehországban

2021. november 9., kedd 15:54

Hétfőn aláírták a koalíciós szerződést az új, ötpárti cseh kormánykoalíciót alkotó pártok elnökei az alakuló ülésen. A hivatalba lépő koalíciónak összesen 108 mandátuma van, miniszterelnök-jelöltjük Petr Fiala, a Polgári Demokraták (ODS) vezetője.

Fialát a választások után kórházba kerülő Milos Zeman államfő kérte fel kormányalakításra, miután lemondásra szólította fel Andrej Babiš korábbi miniszterelnököt.

A kormányalakítási tárgyalásokkal Milos Zeman cseh államfő bízta meg Petr Fialát, aki a megbízást elfogadta.  

Milos Zeman köztársasági elnöktől ma (kedden) hivatalos megbízatást kaptam a kormányalakítási tárgyalásokra. A megbízatást elfogadtam. A következő napokban folytatni fogom a tárgyalásokat koalíciós partnereimmel a kormány végleges formájáról

– reagált Petr Fiala az elnöki iroda közleményére.

A hárompárti Együtt centrista pártszövetség (ODS, KDU–CSL, TOP 09) a választáson harmadikként végző kétpárti Polgármesterek–Kalózok tömörüléssel lépett szövetségre.

Az öt pártnak sikerült megállapodnia a közös kabinet programnyilatkozatában, valamint a minisztériumok felosztásában.

A koalíció pártjai három új tárcát hoznak létre: a döntés értelmében külön minisztériuma lesz a jogalkotásnak, az európai uniós ügyeknek, valamint a tudomány, a kutatás és az innováció területének is – számolt be a Euronews.

A jobboldali hárompárti Spolu koalíció nyerte Csehországban az októberi képviselői választást, a koalíció a szavazatok  27,62 százalékát szerezte meg.  Második helyen az addig kormányzó ANO végzett a szavazatok 27,28 százalékával. A választási körzetek 88 százalékában leadott szavazatok összesítése alapján akkor még úgy tűnt, hogy az Andrej Babiš által vezetett párt győzhet.

Rovatok