Index Vakbarát Hírportál

Mégis lesz uniós pénz határkerítésre?

2021. november 11., csütörtök 13:22

Megnyílhat a lehetőség, hogy a fizikai akadályok telepítését az Európai Unió külső határán uniós forrásokból támogassák. Erről a Die Welt című német lap írt csütörtökön Charles Michel, az Európai Tanács elnökének varsói látogatásával kapcsolatban – adta hírül az MTI.

Az uniós politikus a lengyel fővárosban tett szerdai látogatásán úgy fogalmazott: az EU a következő napokban vitatja meg a „fizikai infrastruktúra finanszírozásának lehetőségét a határokon”.

Charles Michel arról is tájékoztatott, hogy a Tanács jogi szakszolgálatának elemzése elkészült. Eszerint nincs akadálya a közösségi jog alapján annak, hogy a külső határ biztosítására szolgáló fizikai infrastruktúrát, vagyis a határépítések telepítését uniós pénzből támogassák.

Nemrég Manfred Weber, az 

Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője beszélt arról a Welt am Sonntag című vasárnapi német újságnak, hogy a Belarusz felől érkező illegális migráció feltartóztatását szolgáló lengyel határkerítés megépítését európai uniós forrásokkal kell támogatni.

Előtte néhány nappal Orbán Viktor miniszterelnök írt levelet Ursula von der Leyennek, az Európai bizottság elnökének. A magyar kormányfő szerint itt az ideje, hogy az Európai Unió méltányos hozzájárulást vállaljon a határvédelem költségeihez. Magyarország több mint 590 milliárd forintot fordított saját nemzeti költségvetéséből határvédelemre, továbbá az elsők között épített határkerítést, amelyről szerinte az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy hatékony védelmet biztosít az uniós polgárok és az Európai Unió egésze számára.

Rovatok