Index Vakbarát Hírportál

Újraindítaná az együttműködést Párizs és Washington

2021. november 11., csütörtök 21:55

Szimbolikus gesztusokkal folytatódott Kamala Harris amerikai alelnök párizsi látogatása szerdán és csütörtökön – jelentette a Le Monde című francia napilap.

A baloldali-liberális napilap csütörtöki online tudósítása szerint Emmanuel Macron francia elnök szerdán majdnem két órán át tárgyalt Kamala Harris-szel az Elysée-palotában, miután tizenkét nappal korábban Rómában már találkozott Joe Biden amerikai elnökkel. Macron és Harris egyetértett abban, hogy „új korszak kezdetén állunk”, amelyben együttműködésre van szükség.

A Le Monde értelmezése szerint folytatni kell az Egyesült Államok, Ausztrália és az Egyesült Királyság közötti új védelmi és biztonsági szervezet (AUKUS) által „Franciaországon ejtett seb megtisztítását” annak érdekében, hogy egyszer s mindenkorra „újraindíthassák a Párizs és Washington közötti együttműködést”.

Az AUKUS szeptemberi létrehozását követően ugyanis Ausztrália felmondta a tizenkét, hagyományos meghajtású francia tengeralattjáró adásvételi szerződését, és ehelyett nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel felszerelt amerikai tengeralattjárókat vásárolt.

Biden elnök október végén az olasz fővárosban azt mondta Macron elnöknek, hogy az Egyesült Államok „ügyetlenül” kezelte a fenti kérdést

Harris alelnök ezért látogatása során mindvégig igyekezett rendkívül barátságos és szívélyes benyomást kelteni a hivatalos programja során.

Koszorút helyezett el az amerikai katonai temetőben, csütörtökön Macron elnökkel együtt részt vett az első világháború lezárásának évfordulóján a Veteránok Napján, valamint a líbiai helyzet stabilizálását célzó párizsi békefórumon.

Szerdán a párizsi Pasteur Intézetben tett látogatása során azonban a kutatókkal társalogva beszédében a francia kiejtést utánozta, és az erről készült videó az amerikai sajtóban számos kritikus megjegyzést kapott, amelyek kínosnak és nevetségesnek nevezték a jelenetet.

(via MTI)

Rovatok