Index Vakbarát Hírportál

Tart az Európai gáztározók feltöltése, csökkennek az árak

2021. november 11., csütörtök 14:06

Továbbra is Európa irányába szállít orosz földgázt a Jamal gázvezeték a Gascade német gázvezetékhálózat-üzemeltető vállalat jelentése szerint − számolt be az MTI. A lengyel−német határon fekvő Mallnow mérőállomás adatai alapján hétfőn indult meg a gázszállítás Európa irányába, és csütörtök délelőtt óránként 10,5 millió kilowattóra teljesítménytartalom volt a szállított gázmennyiség, kissé alatta a szerdai átlagnak.

Szerdán esetenként 15,2 millió kilowattórát is elérte az óránként szállított gázmennyiség. Ellenkező irányba, Németországból Lengyelország felé zéró volt csütörtökön a Mallnow átadó állomáson áramló mennyiség.

A szlovák Eustream gázvezeték üzemeltető vállalat honlapján publikált adatok szerint a szlovák−ukrán határon fekvő Nagykapos átadó állomáson csütörtök délelőtt 92,1 millió köbméter, 999,7 ezer megawattóra gáz áramlott nyugat felé, valamivel kevesebb a szerdán mért idei rekordnál.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott a Gazprom elnökének, Alekszej Millernek, hogy legkésőbb november 8-án fejezze be az orosz tározók feltöltését, és kezdje meg a szállítást Európa felé. Ezt a gázszállító vállalat egy nap csúszással kezdte meg, a Gazprom ugyanis kedden jelentette be, hogy megkezdte európai gáztározói feltöltését.

A bejelentésre meg is indult az európai szabadpiaci árak csökkenése. A keddi nyolc százalék után szerdán több mint hat százalékkal csökkent megawattóránként 68 euróra, egy heti mélypontra a Hollandiában jegyzett európai szabadpiaci ár. Csütörtökön a déli órákban az ár 72,50 eurón állt, több mint hat százalékos emelkedéssel. Az ár október 5-én 162 eurón érte el történelmi csúcsát.

Rovatok