Index Vakbarát Hírportál

Elveheti párját a börtönben Julian Assange

2021. november 12., péntek 17:42

Assange és Moris megkapták az engedélyt a brit börtönhatóságoktól.

Julian Assange, a WikiLeaks alapítója megkapta az engedélyt, hogy a börtönben házasodjon össze párjával, Stella Morisszal. Assange 2019 óta van a magas védettségű Belmarsh-börtönben, miközben az Egyesült Államok a kiadatását kéri kémkedés vádja miatt.

Assange és Moris kapcsolata akkor kezdődött, amikor előbbi Ecuador londoni nagykövetségén élt, hogy elkerülje a Svédországnak való kiadatást. Stella Moris dél-afrikai születésű ügyvéd, a párnak pedig már két fia is született: Gabriel 4 éves, Max pedig 2.

Remélem, hogy nem lesz további beavatkozás a házasságkötésünkkel kapcsolatban

– nyilatkozta Moris.

Januárban a bíróság elutasította az Egyesült Államok azon kérését, hogy kiadják Assange-ot, aki egyelőre börtönben marad, és egy felsőbb bíróság közben újratárgyalja az USA kérését.

Assange és Moris 2020 áprilisában hozta nyilvánosságra, hogy egy párt alkotnak, és ekkor fordultak a börtönhatóságokhoz a házassági kérelemmel.

Ezt egészen mostanáig elutasították, a WikiLeaks alapítója pedig azt állította, hogy a brit kormányzat szándékosan akadályozza őt abban, hogy összekösse párjával az életét.

Az amerikai ügyészek Assange-ot összesen 17 kémkedési üggyel, valamint egy számítógépes visszaéléssel gyanúsítják, melynek során a WikiLeaks többezres nagyságrendben szivárogtatott ki és publikált katonai és diplomáciai dokumentumokat.

(via Politico)

Rovatok