Index Vakbarát Hírportál

Azért London küld katonákat a lengyel határra, hogy ne az EU konfrontálódjon az oroszokkal

2021. november 12., péntek 21:48

Az Egyesült Királyság katonákat küldött Lengyelországba Varsó kérésére, a 10 fős kontingens feladatai között a migrációs válsággóccá alakult lengyel-belorusz határ meglátogatása lesz, hogy megvizsgálják, miképpen lehet megerősíteni a lengyel határvédelmet. A brit védelmi tárca közleménye szerint a brit katonáknak a mérnöki teendők ellátásán kívül nincs más dolguk. 

Érkezésük azonban egybeesik azzal, hogy Oroszország bombázókat vezényelt Belarusz felé, ma pedig arról érkeztek hírek, hogy a határ közelében katonai katonai manőverek keretében orosz légi deszantosok szálltak alá az égből.

Elemzők egyetértenek abban, hogy ez az erőfitogtatás iskolapéldája. 

Csakhogy a Kreml által életben tartott Lukasenka-rezsim az orosz támogatásért cserébe még közelebb vitte Belaruszt és Oroszországot az úgynevezett Államszövetség gyakorlatba ültetéséhez, az orosz és belorusz védelmi tárcák októberben a katonai együttműködés további elmélyítéséről állapodtak meg, aminek keretében számos jövőbeni közös hadgyakorlatot írtak be a naptárba. 

A brit katonák érkezése ezért kicsit furcsán hat, hiszen volna még 26 másik uniós tagállam, amely  technikai segítséget nyújthatna, például a migrációs feltartóztatása ellen először kerítést emelő Magyarország. Az Egyesült Királyság ugyebár már nem tagja az EU-nak, jóllehet, pont ez a lényeg, hogy

az unió ne tűnjön fenyegetőnek a keleti diktatúrával, és így közvetve Oroszországgal szemben, amely éppen megint Ukrajna közelében vont össze fegyveres alakulatokat

Eközben a migránsok a lengyel határon tábort vertek, és nem úgy tűnik, hogy egyhamar visszafordulnának, igaz, beszámolók szerint az őket odaterelő belarusz fegyveresek nem is engednék ezt. A táborveréshez, és egy potenciális határostromhoz azonban segítséget nyújtanak, legalábbis ezt sejteti az alábbi videó, melyen egy teherautón szállítanak fatörzseket a migránsok. 

A lengyel hatóságok eközben SMS-ekkel bombázzák a határon ragadt embereket, melyben figyelmeztetik őket, hogy a belarusz hatóságok átverték őket, és ezért ne fogadjanak el semmit tőlük, semmilyen tablettát, mert megmérgezhetik őket, amivel vélhetően az EU emberjogi felelősségére játszanának rá. Az üzenetekben felszólítanak arra is, hogy forduljanak vissza Minszkbe.

Erre aligha van lehetőségük. 

(Borítókép: menekültek és katonák a lengyel–belarusz határon 2021. november 12-én. Fotó: MTI / EPA)

Rovatok