Index Vakbarát Hírportál

Jövő héten megalakul a cseh kormány

2021. november 17., szerda 18:46

Milos Zeman cseh államfő november 26-án, jövő pénteken kormányfővé nevezi ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét – jelentette be Fiala Prágában, miután a Központi Katonai Kórházban találkozott az államfővel.

Fiala kormányfővé történő kinevezésére a Prágától nyugatra fekvő Lány városának kastélyában kerül majd sor, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája.

Ezután Milos Zeman találkozni szeretne a miniszterjelöltekkel, ami szerinte mintegy tíz napot venne igénybe. Ezt követően az elnök kinevezné az egész kormányt – szögezte le a kormányfőjelölt. Szerinte a 18 tagú kormány jelöltjei közül Milos Zemannak egy jelölt ellen vannak kifogásai. Konkrét nevet Fiala nem mondott.

Petr Fiala, az októberi képviselőházi választásokon győztes hárompárti Spolu koalíció és a vele együtt kormányt alakítani akaró, harmadik helyen végző kétpárti PirSTAN koalíció közös kormányfőjelöltje elmondta, hogy ismertette az államfővel a konkrét miniszterjelölteket is.

A 18 tagú kabinetben a Spolu koalíciónak (ODS, KDU–CSL, TOP 09) a miniszterelnökön kívül tíz minisztere lesz, a PirSTAN koalíció hét tárcavezetői helyet foglalhat el.

Az Andrej Babiš által vezetett koalíciós kormány múlt héten mondott le.

Rovatok