Index Vakbarát Hírportál

Több államban tüntettek a felmentő ítélet miatt

2021. november 20., szombat 19:26

Szórványos tüntetések zajlottak szerte az Egyesült Államokban péntek este, miután a bíróság felmentette Kyle Rittenhouse-t, aki 2020-ban a Wisconsin állambeli Kenosha városában történt zavargások idején agyonlőtt két fiatalt – írja a Washington Post

Tony Evers, Wisconsin állam kormányzója 500 nemzeti gárdistát helyezett készenlétbe Kenoshában, ahol tiltakozók gyűltek össze a bíróság épülete előtt, de végül nem voltak nagy zavargások.  

Minica Cummings tiszteletes virrasztásra hívta az embereket, és arra szólított fel, hogy „legyen ez egy hosszú gyógyulási folyamat kezdete.” Szavaival Joe Biden elnököt idézte fel, aki arra kérte az embereket, hogy „békésen fejezzék ki a véleményüket, a törvénnyel egyetértésben.”

A legkomolyabb incidensek az Oregon állambeli Portlandben voltak, ahol mintegy száz ember gyűlt össze. A tiltakozók ablakokat törtek be, és épületek ajtajait rongálták meg. A Multnomah megyei sheriff hivatala a történteket zavargásoknak minősítette, egy embert letartóztattak, és öt elfogatóparancsot attak ki – írja az Oregonian

New York Brooklyn városrészében mintegy háromszázan gyűltek össze.

Megszakadt a szívem, amikor meghallottam az ítéletet. Azt mondtam magamnak, nem mehetek most csak úgy haza

– közölte a tiltakozáson résztvevő 19 éves Sunlight Pertab, aki szerint az ítélet azt az üzenetet küldi, hogy még a feketékkel együtérző fehérek sem lehetnek biztonságban.

Chicago egyik városrészében néhány tucatnyian gyűltek össze, a Kailiforniai Oaklandben körülbelül száz ember vonult fel, forradalmat követelve.  

Mint azt megírtuk, pénteken minden vádpont, köztük a szándékos emberölés vádja alól is felmentették Kyle Rittenhouse-t, aki 2020-ban a Wisconsin állambeli Kenosha városában történt zavargások idején, akkor 17 évesen önszántából egy AR–15-ös félautomata gépkarabéllyal kiment védelmet biztosítani az üzleteknek, de konfliktusba került a tüntetőkkel, akik közül kettőt agyonlőtt, miután rátámadtak. Egy másikat, aki lőfegyverrel közelített felé, súlyosan megsebesített. Rittenhouse amúgy nem kenoshai lakos, saját állítása szerint azért utazott a városba, hogy megvédje a tüntetők pusztításától a helyieket.

Rovatok