Index Vakbarát Hírportál

A kötelező oltásban bízik az osztrák egészségügyi miniszter

2021. november 22., hétfő 14:55

Nincs más kiút a járványból, mint az oltás kötelezővé tétele – véli Wolfgang Mückstein. Németországban is hasonló döntésre juthatnak, bár vannak alkotmányos aggályok.

A kötelező oltás az egyetlen kiút a járványból Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter szerint. A Kronen Zeitung megírta, hogy az Ö1 közszolgálati rádió hétfő reggeli műsorában a tárcavezető azt nyilatkozta: a járványnak vagy úgy lehet vége, hogy mindenki be van oltva, vagy úgy, hogy mindenki elkapja a vírust. Társadalmilag azonban nem engedhetik meg maguknak, hogy erre várjanak – tette hozzá.

Ausztriában 2022 februárjától teszik kötelezővé a koronavírus elleni oltás felvételét. A részletek még nem ismertek, folyamatban van a vonatkozó törvény kidolgozása – írta a Kronen Zeitung.

A Die Presse híradása szerint Ausztriában hétfőn 13 806 új fertőzöttet regisztráltak. 3054 embert kezelnek kórházban, közülük 562-t intenzív osztályon. Az elmúlt egy napban huszonhét ember halt meg.

Németországban is egyre több szó esik az oltás kötelezővé tételének lehetőségéről. A Der Standard hétfői cikke szerint Markus Söder bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke támogatja a kötelező oltást, és hasonló véleményen van Karl Lauterbach szociáldemokrata szövetségi parlamenti képviselő, a párt tekintélyes egészségügyi szakpolitikusa, a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének (HSPH) docense is.

Söder szerint elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb kötelezővé tegyék az oltást. Lauterbach sem látja más módját, hogy elérjék a szükséges átoltottsági arányt.

Daniel Günther, Schleswig-Holstein tartomány kereszténydemokrata (CDU-s) miniszterelnöke bízik benne, hogy az oltás kötelezővé tétele elkerülhető, de ha szükséges, kész meghozni ezt a lépést, mert „az ország felett nem uralkodhat tartósan a járvány”.

A CDU-ban ugyanakkor többen szkeptikusak: Thorsten Frei szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezető-helyettes például felvetette, hogy az oltás kötelezővé tétele nem ütközik-e az alkotmányba. A lap szerint hasonló aggályokat fogalmazott meg korábban Jens Spahn CDU-s egészségügyi miniszter is.

Az Insa közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint a németek többsége támogatja a kötelező oltást.

Mint megírtuk, Európa több nagyvárosában oltásellenesek tízezrei tüntettek és csaptak össze a rendfenntartókkal, így tiltakozva az újabb és újabb járványügyi intézkedések ellen.

Rovatok