Index Vakbarát Hírportál

Kijev szerint ők akadályozták meg az Északi Áramlat–2 üzembe helyezését

2021. november 22., hétfő 21:02

Ukrajna érdeme, hogy még nem helyezték üzembe az Ukrajnát megkerülő Északi Áramlat−2 gázvezetéket – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a helyi médiának. Hozzátette, hogy az orosz gázvezetéknek teljes egészében meg kell felelnie az Európai Unió (EU) törvényeinek.

A Kárpáthír szerint az ukrán külügyminiszter úgy véli, ha Ukrajna nem áldoz rá ennyi energiát, az Északi Áramlat–2 már rég üzemelne.

Ukrajnának és partnereinek sikerült időt nyerni ahhoz, hogy eredményesebben lépjenek fel Oroszország ellen. Moszkva mindent bevet, hogy üzembe helyezzék az Ukrajnát elkerülő gázvezetéket, ám Kijevnek ezt eddig sikerült megakadályozni

– nyilatkozta Dmitro Kuleba.

Az Északi Áramlat–2 földgázvezeték üzembe helyezését a német hatóságok múlt kedden függesztették fel. A hír hatására emelkedésbe kezdtek a gázárak a holland gáztőzsdén. A hálózatos iparágak működését felügyelő hatóság (Bundesnetzagentur) közleménye szerint a vezetékrendszer németországi szakaszát üzemeltető vállalat csakis akkor kaphatja meg a földgázszállítás megindításához szükséges tanúsítványt, ha a német törvényeknek megfelelő társasági jogi formában szerveződik.

A vezeték egyébként már október óta képes lenne gázt szállítani, az engedélyezés elhúzódása miatt azonban akár tavaszig is várni kell, hogy meginduljon a gázszállítás, pedig a gyors engedélyeztetés enyhítené az Európai Uniót (EU) sújtó energiakrízist. A vezetéket üzemeltető Nord Stream 2 AG még júniusban nyújtotta be a független üzemeltetői minősítés iránti kérelmét a német szakhatósághoz. A jelentések szerint a vállalat egy olyan modellt választott, amelyben a vezeték az orosz Gazprom céghálójában maradna.

Amennyiben a német hatóságok engedélyezik a vezeték üzembe helyezését, az Európai Bizottság következik, amelynek szintén jóvá kell hagynia a projektet, ez után születik meg a végleges engedély. A jelek szerint ez legalább további két hónapig húzódhat el.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ma telefonon tárgyalt Mario Draghi olasz miniszterelnökkel. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a tárgyalás fő témája a gázszállítás kérdése volt. Az orosz elnök biztosította az olasz kormányfőt, hogy Oroszország hosszú távon kész arra, hogy megszakítás nélkül szállítson földgázt Európába, többek között az Északi Áramlat–2-n keresztül.

Rovatok