Index Vakbarát Hírportál

Szankciókat tervez bevezetni Lengyelország Belarusszal szemben

2021. november 22., hétfő 06:13 | aznap frissítve

Lengyelország szankciók lehetőségét fontolgatja Belarusszal szemben, amibe beletartozik a tranzit- és kereskedelmi határátkelőhelyek lezárása is − erről Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszélt a sajtónak vasárnap, miután találkozott Kaja Kallas észt kormányfővel.

Egyre komolyabb gazdasági szankciók formájában fontolgatjuk, hogy fellépünk Belarusz ellen, beleértve a lengyel−belarusz határ lezárását

– mondta a lengyel kormányfő, hangsúlyozva, hogy minden a belarusz hatóságok lépésén múlik majd.

Lehetőséget akarunk adni Aljakszandr Lukasenka belarusz elnöknek, hogy visszavonuljon, és visszaküldje a migránsokat származási országukba

− fogalmazott Mateusz Morawietszki. Az orosz TASZSZ hírügynökség emlékeztetett, hogy Lengyelország eddig csak egy határellenőrző pontot zárt le a belarusz határszakaszon.

Mateusz Morawiecki továbbá azt is elmondta, hogy van egy videofelvételük, amelyen látható, hogyan oktatják a belorusz hatóságok a migránsokat arra, hogy hogyan támadják meg a lengyel biztonsági erőket.

Ez azt jelenti, hogy a belarusz szolgálatok lépései eszkalációhoz vezethetnek. Ma keleti határunkon, Lengyelország keleti határán egy új típusú háborúval van dolgunk, amelyben a migránsok fegyverek

– tette hozzá Morawietszki.

A lengyel határon kialakult helyzet miatt Avril Haines, az amerikai hírszerzés igazgatója is Varsóba utazott, ahol a kormányfőn kívül a lengyel védelmi és a belügyminiszterrel is találkozott. Az Euronews szerint Mateusz Morawiecki kormányfő úgy fogalmazott:

világosan mutatja NATO-szövetségeseink elkötelezettségét a szövetség keleti szárnyának biztonsága iránt.

A lengyel miniszterelnök hozzátette, hogy együttműködnek annak érdekében, hogy megoldást találjanak Lengyelország, Európa és a NATO védelmére.

Az Euronewsnak a kialakult helyzetről a korábbi NATO-főtitkár, Anders Fogh Rasmussen is nyilatkozott, aki szerint a szálakat Moszkva irányítja, a belarusz elnök pedig csupán egy báb. Az egykori főtitkár szerint az egész migrációs válság, ami kialakult a lengyel−belarusz határon, csupán figyelemelterelés. Véleménye szerint „a belarusz határnál zajló migrációs válságot figyelemelterelésre használják egy Ukrajna elleni katonai akció ügyében”.

Oroszország azért teszi ezt, mert a végső célja a NATO és az EU megosztása, vagy végső esetben a megszüntetése. Most éppen tesztelik Európa ellenállóképességét, nem utolsósorban a most zajló német koalíciós tárgyalások miatt

− tette hozzá Anders Fogh Rasmussen.

November 8-án kiéleződött a migrációs helyzet a belarusz−lengyel határon. A lengyelek szerint a menekülteket a belarusz hatóságok kísérték a határhoz. A határnál végül kedden ostrom vette kezdetét, amikor a bevándorlók köveket és hanggránátokat használtak, a lengyel oldalról pedig vízágyúkat és könnygázt vetettek be. A határvédők közül hárman megsérültek, a belarusz hírforrások szerint a menekültek közül 109-en sebesültek meg, köztük több nő és kiskorú.

Rovatok