Index Vakbarát Hírportál

Varsó: az EU a migránsokkal foglalkozzon, ne a 7-es cikkellyel

2021. november 22., hétfő 13:32

„Keleten valóban veszélyessé válik a helyzet”. Eljött az ideje, „hogy az EU-ban végül felülkerekedjen az józan ész” – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. 

Lengyelország ma az EU keleti szárnyát védi – utalt Morawiecki a belorusz határon fennálló migránsválságra. Aláhúzta: Brüsszelnek ezért az egész EU számára alapvető ügyekre kellene fókuszálnia. „Ha esetleg – bárcsak erre soha ne kerülne sor – valamiféle háború törne ki a keleti szárnyon vagy ennek közelében, továbbra is a 7-es cikkely körüli vitával foglalkoznánk-e?” – tette fel a kérdést.

A határon kialakult helyzetből politikai tőkét kovácsoló lengyel kormány feje elismerte – utalva a 7-es cikkely aktiválását indokló, a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolására –, hogy bizonyos ügyekben, például az igazságügyi reformot illetően, léteznek nézeteltérések Brüsszel és Varsó között. Ezeknél fontosabb viszont a jelenlegi „nagyon fenyegető valóság, a valódi politika”, ezért az egész EU számára alapvető ügyekre kell fókuszálni – igyekezett terelni a figyelmet Morawiecki. 

A kormányfő kijelentette a wpolityce.pl konzervatív hírportálnak adott interjújában: Lengyelország egy „komoly, jogállamiságot betartó, hatékony, és a kötelességvállalásait teljesítő állam”.

Az év eleje óta több mint 36 ezer határsértési kísérletet regisztráltak Lengyelországban, több tömeges, erőszakos próbálkozás is történt. A határőrség közlése szerint vasárnap este egy újabb, meghiúsított eset történt, mintegy 150 fős migránscsoport ostromát a közlemény szerint belarusz egyenruhások támogatták.

Rovatok