Index Vakbarát Hírportál

Bevándorlási moratóriumot akar Michel Barnier francia elnökjelölt

2021. november 24., szerda 08:44

Franciaország elvesztette az ellenőrzést a bevándorlás felett, és az országban a büntetlenség érzése uralkodott el Michel Barnier francia elnökjelölt-aspiráns, az Európai Unió volt brexitfőtárgyalója szerint. A francia politikus, aki ötödmagával verseng a jobbközép Köztársaságiak párt elnökjelöltségéért a 2022. évi választásokon, úgy vélekedett: Franciaország „nagyot hanyatlott”. Szerinte Emmanuel Macron köztársasági elnök vezetői stílusa túlságosan arrogáns, és egyetlen célt tart szem előtt, ezzel pedig szítja a megosztottságot – számolt be az MTI.

Barnier úgy látja: bevándorlási moratóriumot kellene elrendelni, amíg rögzítik az európai és franciaországi, jelenleg bizonytalan migrációs szabályokat. A politikus katonákat szeretne járőröztetni egyes településeken, ahol a rendőrség kezéből kicsúszott az ellenőrzés, és népszavazást szorgalmaz a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetésére. A mérsékelt jobbközép politikus elutasította azt a feltételezést, hogy konzervatív szavazókat szeretne visszahódítani a radikális jobboldali Marine Le Pen és Éric Zemmour táborából.

Macron kormánya elutasította azt a vádat, hogy elveszítette az ellenőrzést a Franciaországba érkező külföldiek száma felett. A hivatalos statisztikai hivatal szerint azonban jelentősen növekszik a bevándorlók száma, már a 2000-es évek elejétől: 2020-ban 272 ezer bevándorló érkezett Franciaország területére, míg 2016-ban, a szocialista François Hollande elnökségének utolsó évében 259 ezer.

Rovatok