Index Vakbarát Hírportál

Elsüllyedt egy csónak a La Manche csatornában, sokan meghaltak

2021. november 24., szerda 21:08

Legalább 33-an meghaltak a La Manche csatornában, amikor elsüllyedt egy bevándorlókat szállító csónak Calais közelében. Boris Johnson brit miniszterelnök rendkívüli ülést hívott össze az esetre reagálva. 

A bevándorlók az Egyesült Királyságba szerettek volna eljutni; először egy halászcsónak vett észre a bajbajutottakat a francia partok közelében.

A franciák és a britek is vízi és légi mentőegységekkel indultak segítségükre, ennek ellenére legalább 33 embert életét vesztette. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint ez volt az eddigi legtöbb halálos áldozattal járó baleset a csatornában (erről 2014 óta gyűjtenek adatokat). 

Jean Castex francia miniszterelnök tragédiának nevezte az esetet, hozzátéve: az áldozatok halála miatt az embercsempészek felelősek. Boris Johnson brit miniszterelnök pedig rendkívül kabinetülést hívott össze szerda délutánra. 

A brit miniszterelnök a sajtónak nyilatkozva azt mondta: nem tettek eleget azért, hogy megállítsák a bevándorlók áradatát a csatornánál. Az eset pedig arra is rávilágított, hogy mennyire veszélyes átkelni a csatornán és hogy az embercsempészeket ez sem tartja vissza. 

Mindennek fényében elképzelhető, hogy még több pénzt adnak a franciáknak azért, hogy megakadályozzák ezeknek a csónakoknak az elindítását. Mindeközben arra is szükség lesz, hogy a két ország parti őrségei hatékonyabban dolgozzanak össze

– fogalmazott Boris Johnson.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozhatta a tragédiát. Annyi azonban biztos, hogy az utóbbi időben egyre többen próbálnak meg átjutni a csatornán keresztül, ami a franciák és a britek közt is konfliktust eredményezett már. A BBC értesülése szerint például szerdán is legalább 25 csónak próbált meg átjutni a csatornán. 

(via BBC, The Guardian)

Rovatok